Unapređenje sportske infrastrukture je uslov za razvoj celog sistema sporta

Dijalog između republičkih i lokalnih vlasti najvažniji je faktor u strateškom razvoju sistema sporta – istakao ministar Udovičić

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić danas je na konferenciji “Lokalne zajednice u oblasti sporta – perspektive i izazovi u finansiranju i strateškom planiranju“ održanoj u Narodnoj skupštini Srbije – istakao značaj uloge lokalnih zajednica u ostvarenju cilja da pristup bavljenju sportom ima svaki građanin Srbije.

“Dijalog između republičkih i lokalnih vlasti najvažniji je faktor u sveobuhvatnom i strateškom razvoju celokupnog sistema sporta. Zato sam u prethodnom periodu obišao više od 50 lokalnih samouprava širom Srbije i iz prve ruke imao prilike da se uverim u mnoštvo pozitivnih primera, ali i da se upoznam sa izazovima sa kojima se suočavaju predstavnici opština, sportisti i sportski funkcioneri – kako bismo mogli da im pomognemo na najadekvatniji način“, naglasio je ministar Udovičić u svom obraćanju.

Uz konstataciju da je bogata tradicija i posvećenost sportu širom Srbije razlog za ponos – ali i odgovorno delovanje - ministar Udovičić naglasio je da je dalje unapređenje sportske infrastrukture neophodni uslov za dalji razvoj celokupnog sistema sporta naše zemlje.

“U 2018. godini ugovorena je realizacija 11 projekata sportske infrastrukture, završeno je devet projekata, a za preostala tri očekuje se završetak u prvoj polovini 2019. Ove godine planira se i početak izgradnje multifunkcionalne dvorane za šest sportova u Košutnjaku, a takođe je planiran nastavak finansiranja projekata u okviru programa Završi započeto, zatim projekata u jedinicama lokalne samouprave u četvrtoj grupi razvijenosti kao i projekti prilagođavanja sportskih objekata osobama sa invaliditetom, što je od posebne važnosti jer su nam inkluzivno društvo i sport za sve među najvažnijim ciljevima“, dodao je ministar Udovičić.

Ministar Udovičić je posebno naglasio važnost korišćenja mogućnosti koje pruža Erazmus+ program Evropske unije, kao i dva IPA projekta koji su započeti prošle godine. Kroz realizaciju prvog – biće izvedena rekonstrukcija 27 igrališta u 11 gradova – dok je drugim predviđena izgradnja, rekonstrukcija, sanacija i završetak različitih objekata sportske infrastrukture u 22 lokalne samouprave.

Top