Udovičić za Politiku: Uspesi sportista nisu slučajni

Udovičić je istakao da je primetan veliki napredak srpskog sporta ali da je sve to rezultat sistemske brige o toj oblasti.

"Kao bivši profesionalni sportista znam da kvalitet i dobar rad nisu dovoljni da bi se stiglo do vrha. Srpski sport je napravio veliki korak napred jer se u mnogo većoj meri posvećuje pažnja sportistima. Neke stvari koje naše ministarstvo radi su neprimetne, zato moram da istaknem da mi prepoznajemo sportistu od njegove 17. godine, a ne tek kada napravi odličan rezultat. Sistemski je rešeno stipendiranje takmičara, plaćanje kampova i priprema, sportisti koje smo prepoznali kao potencijalne osvajače medalja šaljemo na najbolje pripreme u zemlji i inostranstvu. U sportovima u kojima nemamo dokazane trenere, finansiramo dovođenje stranih stručnjaka."

Prvi put u istoriji nema ni dana kašnjenja sa isplatama nagrada i nacionalnih priznanja našim sportistima rekao je ministar omladine i sporta u intervjuu za Politiku. 

"Ono što je Vlada rekla, to je i uradila. Za sedam dana od osvajanja medalja, našim sportistima se uplaćuju sredstva za nagrade, dok sam ja lično na svoju nagradu čekao više od godinu i po dana. Ta činjenica govori o tome da smo Vlada koja ceni i prepoznaje sportske uspehe i vrednuje sportiste, a ne koja se samo slika. Sport je i u ovako teškim vremenima prepoznat i verujem da to sportisti cene," rekao je Udovičić.

Govoreći o novom Zakonu o sportu Udovičić je rekao da očekuje da će se isti pred Skupštinom naći u oktobru.

"Trenutno je na mišljenjima u drugim ministarstvima. Očekujem da krajem septembra-početkom oktobra Vlada usvoji Nacrt zakona o sportu, a onda je pitanje Skupštine kada će da ga uvrsti u dnevni red."

Na pitanje da prokomentariše procvat pojedinačnih sportova u prethodnom periodu Udovičić kao primer uspeha pojedinačnih sportova navodi atletiku i kajak, kojima je pre dve godine značajno povećan budžet, s obzirom na to da su prepoznati da mogu naprave vrhunske rezultate.

ivana španović

"Malo veća ulaganja donela su im tih dragocenih deset centimetara ili pola sekunde. Pokazalo se da su ta sredstva, odlični uslovi u zemlji i inostranstvu, napravila tu neophodnu razliku da bi se stiglo do postolja. Atletičari, kajakaši, kao i svi sportisti takmiče se i treniraju svuda po svetu i mi te potrebe pratimo, ali istovremeno ulažemo i u našu sportsku infrastrukturu," istakao je Udovičić.

Kao jedan od ciljeva Ministarstva omladine i sporta Udovičić je naveo razvoj sportskog turizma.

"Daću vam primer Vrnjačke Banje - sledeće nedelje je otvaranje tartanskog multifunkcionalnog igrališta površine 1500 metara kvadratnih koje će koristiti odbojkaši, rukometaši i košarkaši. Samo dovođenjem Odbojkaškog saveza na pripreme u Vrnjačku Banju ove godine povećali smo broj noćenja za 10.000. Procena je da će se taj broj u narednoj godini povećati na 30.000, a sve to figurativno rečeno od samo jednog tartanskog kvadrata i dva bazena," zaključio je Udovičić.

Ceo intervju za "Politiku" možete pročitati OVDE.
Top