Udovičić: Stipendije za najbolje su podrška i sistemska briga o mladima, za budućnost Srbije

Najbolji studenti Srbije na master i doktorskim studijama u inistranstvu, njih 430 sa prosečnom ocenom preko devet, koji se stručno akademski usavršavaju uz sistemsku podršku Srbije s ciljem da tako stečena znanja implementiraju u Srbiji u koju će se vratiti nakon završenih studija, dobitnici su stipendije Fonda za mlade talente Republike Srbije po Konkursu za stipendiranje najboljih studenata studija drugog i trećeg stepena na univerzitetima zemalja članica EU i EFTA, kao i na vodećim svetskim univerzitetima za školsku 2019/20. godinu.

Potpisivanju ugovora sa Fondom prisustvovao je i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, predsednik Fonda, i tom prilikom istakao značaj podrške studijama i akademskom usavršavanju naše omladine na najboljim svetskim univerzitetima: „Pre svega želim da čestitam dobitnicima stipendija i da im poželim sreću u nastavku školovanja. Svako ulaganje u naše mlade ljude nije trošak već investicija u budućnost Srbije. Siguran sam da ste upravo vi najbolji ambasadori naše Srbije na svim svetskim univerzitetima i da će sva znanja i iskustva koja ćete steći biti dragocena i za vas i za Srbiju u kojoj ćete ih implementirati. Mi smo tu da vas i na ovaj način podržimo i pomognemo“.

Otkad je u nadležnosti Ministarstva omladine i sporta, Fond za mlade talente „Dositeja“ dodelio je 29.839 stipendija i nagrada studentima i učenicima srednjih škola, i u te svrhe je utrošeno više od 7,9 milijardi dinara.

„Na godišnjem nivou Fond podrži preko 3.300 najboljih srednjoškolaca i studenata. Od 2013. do danas povećan je ukupan broj stipendija za studije u Republici Srbiji sa 1.000 na 1.360, a iznos stipendija sa 250.000 na 300.000 dinara, za master i doktorske studije u inostranstvu na 604.327 dinara. Na ovaj način, kroz nagrađivanje i stipendiranje srednjoškolaca i studenata, država na sistemski način pokazuje brigu za mlade i njihovu budućnost koji su najvrednija današnjica i budućnost Srbije“, istakao je ministar Udovičić.

 

Top