Udovičić - Novi Sad grad mladih

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić otvorio je večeras 6. Sajmu omladinskog turizma "Youth Fair 2017" u Gradskoj kući u Novom Sadu.

"Izdejstvovali smo pobedu na međunarodnom nivou gde smo pobedili mnogo razvijenije zemlje i Novi Sad može da se diči da je u ovom trenutno jedina evropska prestonica koja nosi titule i evropske prestonice mladih i kulture. To je dokaz, da se zajedničkim delovanjem i radom mogu dostići rezultati koji su možda nezamislivi i za druge razvijenije prestonice", rekao je Udovičić.

Prema njegovim rečima, Novi Sad će u narednih sedam dana biti prestonica mladih, ali i obrazovanja, kulture i sporta.

"Kao i tokom proteklih 17 godina kroz Egzit i šest godina kroz Omladinski sajam, Novi Sad će i narednih dana biti prestonica jednog sveobuhvatnog ogledala Srbije, Vojvodine i svih nas zajedno", kazao je Udovičić.

"Večeras otvaramo vrata, kroz ovaj Sajam dajemo mogućnost da nevladine organizacije i organizacije iz regiona mogu da se upoznaju sa našim delovanjima, ali i da steknu prijatelje, poznanstva i ostvare neraskidivu vezu koja se pokazala kao stub budućnosti kada je reč o svima nama i kada je reč o mobilazaciji jedne ideje, a to je mir, stabilnost i tolerancija", istakao je Udovičić.

Ministar omladine i sporta je napomenuo da Novi Sad očekuje 50.000 turista u narednim danima, što smatra glavnim benefitom za Srbiju u ovom trenutku.

"Pre dva meseca smo imali Evropsko takmičenje u rvanju u Novom Sadu, a sledeće godine nas, pored kulturnih manifestacija, očekuje i Evropsko prvenstvo u karateu, otvaramo vrata Novog Sada, radimo na decentralizaciji i pokazujemo da nam je svaki grad podjednako bitan", istakao je Udovičić i dodao da Novi Sad postaje evropska prestonica svih velikih događaja.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević podsetio je da je od Sajma omladinskog turizma krenula ideja da Novi Sad bude Evropska prestonica mladih.

"Upravo sa Sajma omladinskog turizma smo krenuli u tu pobedničku trku, uspeli i prošle godine doneli pobedu i omogućili da Novi Sad 2019. godine bude Omladinska prestonica Evrope, a to smo uspeli svi zajedno, u saradnji sa velikim brojem organizacija, udruženja, Exit timom, Centrom za mir, kulturu i turizam uz veliku podršku države preko minstarstva za sport i omladinu", rekao je Vučević.

Gradonačelnik je istakao da je ponosan što Novi Sad ima ovakav tim mladih, jer to, kako je naveo, daje snagu da istrajemo i borimo se ne samo u ovoj sferi, već i kad se suočavamo sa problemima iz drugih oblasti.

"Ono što je možda najlepše od svega vezano za Omladinski sajam turizma, jeste da su ove devojke i momci otvorili vrata jedne priče koja danas postaje aksiom politike na ovim prostorima, a to je politika saradnje u regionu, povezivanje zemalja Zapadnog Balkana u svim sferama", dodao je Vučević.

Top