Udovičić: Izlečićemo naše timove

To je, za „Novosti“, najavio  koji je u prvih mesec dana rada okupio tim i već „krenuo u napad“ na rezultate.

Konkretno, hoće li država uskoro omogućiti privatizaciju Crvene Zvezde i Partizana?

- Više je nego očigledno da je postojeći sistem neodrživ i da su potrebne zdrave promene. Pre svega, uvođenje veće odgovornosti u raspodeli novca poreskih obveznika u sportu. Potrebno su investicije, a ne samo potrošnja. Drugo, želimo da stvorimo sistem, red i generalno pozitivan ambijent koji će privlačiti zdrav kapital u srpski sport. Temeljno i posvećeno radimo na tome, a u narednom periodu ćemo izaći i sa konkretnim rešenjima.

Koje poteze nameravate prvo da povučete u Ministarstvu, a šta su vam strateški planovi?

- Prvo, želim da Ministarstvo postane druga kuća za sve naše sportiste, a da se glas mladih daleko jače čuje u našem društvu. Moja vrata su otvorena za sve. Želim da pomognem da se problemi rešavaju, a ne samo da se konstatuju. Moramo više pažnje posvetiti školskom sportu, deca su nam gojazna, sa krivim kičmama, ravnim tabanima... Ako želimo da zadržimo epitet sportske nacije, sport mora biti način života, sportska kultura mora da se razvija od malih nogu. Države i postoje da bi brinule o zdravlju nacije.

Crvena zvezda i Partizan tražili su pomoć od Ministarstva zbog finansijske dubioze. Koliko i kako država uopšte može da pomogne našim trofejnim klubovima?

- Država, pre svega, može da pomogne kroz stvaranje ambijenta za ulaganje u sport i to je naša namera. Moramo da pomognemo i tamo gde nema interesa velikih sponzora, kao što je amaterski, rekreativni sport, a posebno da se fokusiramo i brinemo o dečjem i omladinskom sportu.

Kako nameravate da sprovedete strategiju borbe protiv huligana na sportskim stadionima?

- To nije samo problem karakterističan za Srbiju, već ga imaju i razvijenije zemlje. Niti je to samo briga jednog ministarstva, već čitave države. Strategija za sprečavanje nasilja na sportskim terenima i Akcioni plan, koji je sastavni deo ovog dokumenta, jasno definišu šta je čije zaduženje i u kojim rokovima to mora da se ispuni.

Šta ćete lično učiniti?

- Što se Ministarstva sporta tiče, naše obaveze u toj oblasti se pre svega odnose na edukaciju i prevenciju. U tom smislu tražiću i da se uspostavi otvorena komunikacija, dijalog, sa navijačima kako bismo zajedno radili na rešenju. Samo zajedno, kroz dijalog i saradnju, možemo rešiti probleme.

Namerava li država da učini nešto da vrati klasično fizičko vaspitanje u škole?

- Fizičko vaspitanje mora na velika vrata da se vrati u škole. To je prioritet od nacionalnog značaja.

Kako kada učenici sve manje koriste sportske sale, a one se iznajmljuju privatnim sportskim klubovima?

- Nedopustivo je da naša deca, na kraju krajeva, zdravlje nacije, budu podređeni nekim finansijskim interesima škole. Škola postoji zbog dece, a ne obrnuto. Država tu mora da uvede red i stane na kraj takvom neodgovornom ponašanju. Cena toga je ogromna, već sada sva istraživanja pokazuju da su nam deca gojazna, sa krivim tabanima. To se ne može ispraviti nikakvim novcem, samo pravilnom fizičkom i sportskom aktivnošću.

Kao sportisti koji je ušao u politiku, smeta li vam prisustvo mnogih političara u sportskim klubovima?

- Ko god ima poštene namere i želi da pomogne srpskom sportu, dobrodošao je.

Imate li dovoljno novca u budžetu za sportsku infrastrukturu Planirate li izgradnju nekih novih sportskih objekata?

- Budžet za izgradnju sportske infrastrukture prilično je skroman, ali ono što je Ministarstvo omladine i sporta započelo, učinićemo sve da bude i završeno. Napomenuo bih i da je Ministarstvo u prethodnih nekoliko godina izgradilo i renoviralo oko 500 sportskih objekata.

Jeste li spremni da date svoj doprinos i u borbi protiv kriminala i korupcije u vašem resoru?

- Da. To je obaveza svakog ko obavlja bilo koju javnu funkciju.

Izvor :Večernje novosti

Top