Učešće Republike Srbije na sastanku Evropske mreže politike celoživotnog vođenja

Sastanak Mreže organizuju ministarstva Republike Finske nadležna za obrazovanje, kulturu, zapošljavanje i privredu u saradnji sa Evropskom komisijom i koordinacionim telom Evropske mreže politike celoživotnog vođenja.

Plenarni sastanci Evropske mreže politike celoživotnog vođenja u 2015. godini tematski pokrivaju politiku celoživotnog učenja Evropske unije, i svojevrsna su prilika za članice mreže da zajednički kreiraju alate u pogledu razvijanja politika veština upravljanja karijerom, jačanja kontrole kvaliteta i razvoja politike zasnovane na dokazima, kao i izradu smernica za sisteme obrazovanja, obuke, zapošljavanja i socijalne politike u cilju poboljšanja iskustva napredovanja u karijeri građana i jačanja profesionalizma u pružanju karijernih usluga.

Snežana Klašnja, Finska

Budući da su na sastanku u Republici Finskoj nacionalne delegacije imale priliku da govore o primerima dobre prakse u oblasti karijernog vođenja i savetovanja, pomoćnica ministra za omladinu, Snežana Klašnja, je kolegama iz 28 evropskih zemalja predstavila mehanizme saradnje i koordinacije u sprovođenju Strategije karijernog vođenja i savetovanja u Republici Srbiji.

Evropska mreža politike celoživotnog vođenja koju je obrazovala Evropska komisija 2007. godine, uspostavljena je radi pružanja pomoći državama članicama Evropske unije i zemljama susedima koje učestvuju u programu Erazmus+ u razvijanju politike celoživotnog vođenja u oblasti obrazovanja i zapošljavanja. Budući da Mrežu vode države članice, može se smatrati i inovativnom formom otvorenog metoda koordinacije. Mreža danas obuhvata 30 evropskih zemalja, pri čemu je 29 članova, Švajcarska ima status posmatrača, a Republika Srbija je od ove godine punopravni član Evropske mreže politike celoživotnog vođenja.

Top