Svečana dodela ugovora za projekte odobrene od strane Regionalne kancelarije za saradnju mladih

U Ministarstvu omladine i sporta 18. maja održana je svečanost dodele ugovora predstavnicima udruženja i srednjih škola iz Republike Srbije čiji projekti će se finansirati  preko Regionalne kancelarije za saradnju mladih.

Na ceremoniji uručenja ugovora, prisutnima su se obratili državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Darko Stanić, omladinski predstavnik Republike Srbije u Upravnom odboru Regionalne kancelarije Milica Škiljević i koordinator lokalnog ogranka Regionalne kancelarije u Beogradu Marija Bulat.

Pozdravljajući prisutne, državni sekretar Stanić je u ime Ministarstva omladine i sporta uputio čestitke akterima iz Republike Srbije na uspešnom apliciranju, ali i Sekretarijatu Regionalne kancelarije i svima koji su učestvovali u realizaciji prvog konkursa na koji je pristiglo preko 400 prijava.

„Sa Regionalnom kancelarijom otvorena je mogućnost da mladi kroz partnersku projektnu saradnju, unapređuju personalne i socijalne veštine, dele iskustva, uče jedni od drugih, iniciraju određene aktivnosti. Održiv i efikasan mehanizam regionalne saradnje mladih koji je zasnovan na mobilnosti, razmeni ideja, vršnjačkom učenju i toleranciji, nezamenjiv je alat za osnaživanje mladih u ekonomskom, kulturnom i društvenom segmentu na prostoru zapadnog Balkana”, istakao je Stanić.

Regionalna kancelarija za saradnju mladih predstavlja nezavisni institucionalni mehanizam za saradnju mladih zapadnog Balkana, koji je uspostavljen sporazumom potpisanim 4. jula 2016. godine u Parizu. Ugovorne strane su Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Makedonija, Crna Gora i Srbija.

Na osnovu rezultata konkursa koji je raspisala 16. oktobra 2017. godine, Regionalna kancelarija je izabrala 34 projekta od kojih 12 iz Republike Srbije ukupne vrednosti skoro 304.000 evra.

* Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

 

Top