Susret ministra Udovičića sa Nedžmedinom Bilalom Erdoganom i dr Mehmetom Muharemom Kasapogluom, najvišim zvaničnicima Turske u oblasti sporta

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je na poziv Nedžmedina Bilala Erdogana, predsednika Svetske konfederacije tradicionalnih sportova i dr Mehmeta Muharema Kasapoglua, ministra omladine i sporta Republike Turske, uzeo učešće na Etnosport forumu u Istanbulu, koji je zvanično otvorio predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan.

U svom obraćanju ministar Udovičić je istakao značaj očuvanja tradicionalnih sportova čijom se popularizacijom i masovnošću stvara ne samo sportska vrednost, već i spona između mladih i tradicionalnih vrednosti. Na taj način, kroz negovanje veština i pokreta, prenosi se generacijsko nasleđe, što direktno utiče i na fizičko i mentalno zdravlje. Ministar Udovičić je naglasio značaj ove dodatne vrednosti, posebno u vremenima izazova koji su na globalnom nivou u svim sferama društva i delovanja. Takođe, vrhunski sport je medijski dominantan, ali jednako važno je bavljenje sportom u svim njegovim oblicima u celoj populaciji jer to zapravo jeste preduslov zdravlja, a tradicionalni sportovi su upravo jedan od najvrednijih mehanizama za obezbeđenje ovog cilja, zaključio je ministar Udovičić.

Na marginama foruma ministar Udovičić sastao se i bilateralno sa svojim kolegom dr Mehmetom Muharemom Kasapogluom i tom prilikom razgovarao o uticaju pandemije na sport i mlade i intenziviranju bilateralne saradnje u oblastima omladine i sporta dve države. Ministri su konkretizovali projekte koje će ubuduće realizovati kroz potvrđeno dobro saradnju i iskustva sportista i trenera dve zemlje.

Top