Srbija prva u Evropi domaćin amaterskog MMA šampionata sveta

Šampionat sveta u amaterskom MMA održaće se u Beogradu od 11. do 17. februara 2023, a Srbija je prva evropska zemlja koja će ugostiti najbolje borce planete.

"Ponosni smo što ćemo biti domaćini šampionata u  juniorskoj i seniorskoj konkurenciji, za muškarce i žene, učestvovaće oko 600 takmičara iz 62 zemlje", rekao je predsednik MMA saveza Srbije Luka Nikolić na konferenciji za medije u hotelu Kraun Plaza na kojoj je učestvovao i ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić.

Srbija će organizovati šampionat uz pomoć MMA federacija Saudijske Arabije, Bahreina i UAE, gde je ovaj sport izuzetno razvijen.

Ministar sporta Zoran Gajić zahvalio se MMA federacijama Arabije, Bahreina i Emirata što  pomažu Srbiji da organizuje takmičenja, kao i predsednicima konfederacija.

"Želim da izrazim zadovoljstvo što ćemo prvi u Evropi biti domaćini.  Mi smo poznati kao zemlja koja fantastično organizuje velika takničenja, posebno u poslednjih deset godina, uz podršku države, predsednika pre svih. Imali smo prvenstva sveta i u boksu i rvanju, a lično posebno podržavam sve borilačke sportove jer oni igraju veliku ulogu u socijalizaciji sportista. Takođe, mi  smo poznati kao zemlja sa velikim imenima u borilačkim sportovima, a država i ministarstvo će svakako pomoći sve akcije koje su u cilju promocije Srbije, zdravlja nacije i  sporta” - rekao je ministar Gajić.

Tokom amaterskog svetskog MMA šampionata koji će biti održan od 10. do 17. februara u beogradskoj Štark Areni gde će ulaz za sve ljubiltelje mešovitih borilačkih veština ulaz biti besplatan, biće organizovana i dva borilačka spektakla, u organizaciji dve velike profesionalne organizacije - UAE Warriors i BRAVE Combat Federation.

Predsednik organizacije svetske amaterske MMA organizacije (IMMAF)  Kerit Braun istakao je da je velika čast što je u Beogradu i dodao da je ovo istorijski trenutak za MMA sport.

"Osmi šampionat, prvi u Evropi, posle SAD, Emirata, Bahreina. Postojimo od 2012, naš sport je veoma popularan i Americi i drugim delovima sveta i verujem da je pravi trenutak da budemo priznati u svetskim okvirima", rekao je Braun.

Privatni sekretar princa Kalida Bin Hamada Al Kalife i savetnik predsednika Olimpijskog komiteta Bahreina Mohamed Šahid  zahvalio se državi Srbiji, predsedniku i premijerki na organizaciji takmičenja.

"Uvek smo imali viziju, a naša vizija je uz prave ljude postala realnost. Hvala princu što je njegova vizija da naš sport bude planetarno prepoznat uspela. Ništa niko ne može sam, a mi smo pronašli prave partnere", rekao je Šahid.

Promoter šampionata je profesionalni srpski MMA borac, UFC as i petoplasirani na Svetskoj listi Aleksandar Rakić.

"Specijalan momenat za mene, osećam se lepo zbog svega što se događa. Želim da doprinesem sa se ovaj sport digne na viši nivo u Srbiji i regionu, talenta sigurno imamo i verujem u sjajan turnir, kao i spektakl 18. februara", rekao je Rakić koji je rođen u Austriji, a od 2020. godine se bori pod zastavim Srbije.

"Moj cilj je jasan, želim da budem svetski prvak u UFC-u"- poručio je Rakić.

Top