Rezultati Javnog konkursa za stimulisanje različitih oblika zapošljavanja, samozapošljavanja i preduzetništva mladih

Ministarstvo omladine i sporta donelo je odluku o dodeli finansijskih sredstava za programe i projekte za stimulisanje različitih oblika zapošljavanja, samozapošljavanja i preduzetništva mladih.

Ministarstvo je i ove godine nastavilo sa podrškom aktivnostima i projektima kojima se  razvijaju servisi, usluge i mehanizmi koji pospešuju zapošljivost i zaposlenost mladih kroz međusektorsku saradnju, a u cilju stimulisanja različitih oblika zapošljavanja, samozapošljavanja i preduzetništva mladih. U tom cilju, Ministarstvo omladine i sporta je u okviru Javnog konkursa za stimulisanje različitih oblika zapošljavanja, samozapošljavanja i preduzetništva mladih koji je raspisan 11. februara 2017. godine, na osnovu predloga komisije, od pristiglih 91 predloga programa i projekata, odabralo 21 program i projekat koji će se finansirati u ukupnom iznosu od 39.816.162,33 dinara.

Za realizaciju oblasti 1: sprovođenje programa omladinskog preduzetništva podržano je 10 programa i projekata, oblasti 2: sprovođenje programa koji povećavaju zapošljivost mladih podržano je 5 programa i projekata, oblasti 3: razvijanje i sprovođenje programa koji razvijaju preduzetnički duh i finansijsku pismenost kod mladih u osnovnim i srednjim školama podržano je 3 programa i projekata, oblasti 4: sprovođenje programa za povećanje zapošljivosti mladih koji se suočavaju sa dodatnim barijerama prilikom ulaska na tržište rada podržano je 2 programa i projekata, oblasti 5: razvijanje usluga i mehanizama koji pospešuju zapošljivost i zaposlenost mladih kroz međusektorsku saradnju podržan je 1 programa/projekat.

Ministarstvo, kao glavni strateški cilj, tri godine unazad postavilo upravo unapređenje zapošljivosti i uslova za zapošljavanje mladih. I ove godine, ministarstvo nastavlja sa podrškom aktivnostima i projektima kojima se  razvijaju servisi, usluge i mehanizmi koji pospešuju zapošljivost i zaposlenost mladih kroz međusektorsku saradnju, a u cilju stimulisanja različitih oblika zapošljavanja, samozapošljavanja i preduzetništva mladih. Podrška zapošljavanju, samozapošljavanju i preduzetništvu  mladih jedan je od ciljeva Nacionalne strategije za mlade 2015-2025. godine. Ovim konkursom, Ministarstvo omladine i sporta nastoji da pruži podršku većem broju programa ili projekata realizovanih kroz multisektorska partnerstva kojima će se ostvariti sledeći ključni rezultati: ponuđeni održivi mehanizmi koji pospešuju zapošljivost i zaposlenost mladih kroz međusektorsku saradnju koji mogu da se multiplikuju, pokrenuti omladinski preduzetnički poduhvati, zaposlenje određenog broja mladih uključenih u program ili projekat ili pokretanje sopstvenog biznisa.

Rezultate Javnog konkursa za programe i projekte podrške mladima u zapošljavanju možete preuzeti OVDE.

Top