"Radnom praksom do novih radnih mesta u Južnom Banatu"

U okviru projekta sprovedena je teorijska obuka za 73 polaznika u tri partnerske opštine, a poslednjeg dana 2015. godine okončana je i tromesečna radna praksa za 35 praktikanata u okviru projekta. U toku trajanja projekta zaposleno je četiri lica, najavljeno je zapošljavanje još tri u Pančevu i dva u Plandištu.

"Jedan od glavnih prioriteta Ministarstva omladine i sporta je smanjenje nezaposlenosti mladih, što se ogleda u tome da smo samo u 2015. godini, za poboljšanje zapošljivosti mladih, uložili 943 miliona, i da smo finansirali 37 projekata udruženja građana i jedinica lokalne samouprave. U okviru tih istih projekata se do sada zaposlilo oko 400 mladih, a ukupna stopa nezaposlenosti mladih u 2014. u odnosu na 2013. je opala za 3%", istakla je pomoćnica ministra za omladinu Snežana Klašnja.

Snežana Klašnja

Ona je naglasila da je ovaj projekat značajan i zbog umrežavanja jedinica lokalne samouprave - Pančevo, Plandište i Kovačica - privrede, Nacionalne službe za zapošljavanje, i direktno mladih. 

Radna praksa u okviru ovog projekta uspešno je realizovana u 15 mentorskih preduzeća za 35 praktikanata. U Plandištu je održana praksa za 10 praktikanata, u Kovačici takođe za 10, a u Pančevu je uspešno realizovalo praksu 15 praktikanata u 10 preduzeća.

Realizacija ovog projekta je doprinela podizanju svesti građana o značaju neformalnog obrazovanja i celoživotnog učenja kao efikasnog sredstva za povećanje zapošljivosti mladih i afirmacije preduzetničkog ambijenta. Preko 200 aktera je direktno učestvovalo u događajima koji su promovisale ovaj projekat. Pored direktnih korisnika, projekat je bio značajan za predstavnike javnog i poslovnog sektora u Pančevu, Kovačici i Plandištu jer je došlo do umrežavanja i saradnje relevantnih aktera na polju povećanja zapošljivosti mladih.

Top