Prigrevica i Sombor u proizvodnji sportskih asova

Sportski život Srbije neprestano živi i rađa nove šampione. Širom naše zemlje kale se novi asovi, nove mlade snage koje će nastaviti tradiciju osvajanja medalja širom meridijana. U motivisanost, inspiraciju i stasavanje budućih snaga srpskog sporta ministar Zoran Gajić, državni sekretar Marko Kešelj, šef kabineta Jovan Knežević i Dejan Bojović, posebni savetnik upoznali su se u Zapadno-bačkom okrugu, mestu Apatin, selu Prigrevica i gradu Somboru.  

Poseta severozapadnom delu Srbije delegacija Ministarstva sporta započela je u Osnovnoj školi "Mladost" i Rukometnom klubu "PIK" u Prigrevici, gde su se upoznali sa istorijatom škole i novom sportskom salom. Ministra Gajića, državnog sekretara Kešelja i pokrajinskog sekretara Daneta Bastu će dočekali su predsednik opštine Dubravka Korać, direktor škole Silvana Maoduš, sekretar Sportskog saveza opštine Apatin Radomir Radujko, sekretar Mesne zajednice Prigrevica Anđelka Martinović, trener RK „PIK“ Prigrevica Milka Nikšić i trener RK „PIK“ Prigrevica Sanja Resanović. Rukometni klub osnovan je 1955. godine pod nazivom „Partizan“ a od 1979. nastupa pod nazivom RK „PIK“ Prigrevica. Škola rukometa osnovana je 2012, a pored seniorske ekipe imaju i sve mlađe kategorije dečaka i devojčica i trenutno broji oko 110 članova. Mesto Prigrevica je i zavičajno mesto legendarnog srpskog i jugoslovenskog košarkaša i reprezetantivca Željka Rebrače (rođ. 1972), koji je karijeru završio u NBA ligi.

O ulaganju u sport, razvoj fizičke kulture i vežbanja, ali i proizvodnju sportskih asova u Gradu Somboru ministra Gajća i njegov tim informisali su Gradonačelnik Antonio Ratković, direktor Gimnazije "Veljko Petrović” Dušan Mišković, načelnik Zapadnobačkog upravnog okruga Goran Nonković, zamenica gradonačelnika Ljiljana Tica, većnica za sport, omladinu i zdravstvo Antonija Nađ Kosanović, načelnica odeljenja društvenih delatnosti Marija Jerković i trener odbojkaškog kluba "Volistars" Vladimir Karanović. Poseta gradu fijakera, zelenila i kulture, ali i vrhunskih sportista  započeta je u Gimnaziji "Veljko Petrović" koja je osnovana 1872. godine i ima dugu i bogatu istoriju. Jubilej od 150 godina postojanja proslavila je 2022. kada je dobila Sretenjski orden od predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i orden Svetog Save od Patrijarha Porfirija. Škola niže brojne uspehe i od osnivanja do danas Gimnaziju su pohađale mnoge značajne ličnosti. Učenici su vrlo uspešni na republičkim školskim takmičenjima i na međunarodnim učeničkim olimpijskim igrama. Odbojkaški klub „Vollystars“ osnovan je 2005. godine u Kljaićevu, a 2008. svoju delatnost proširuje na grad Sombor i okolna sela. Klub ima preko 300 polaznika, raspoređenih u 14 grupa.

U sportskom centru „Soko“ i sportskoj lepotici "Mostonga" sa aktivnostima i planovima ove institucije najvišu delegaciju sporta u Srbiji upoznao je direktor sportskog centra Darko Kosanović u toku razgovora koji je održan u sobi trofeja koje su osvajali brojni šampioni iz raznih sportova ovog grada. Usledila je poseta trenigu košarkaškog kluba “Joker” koji u hali “Mostonga” trenira u ambijentu NBA klubova koje je obezbedio dvostruki MVP NBA košarkaški reprezentativac Srbije i jedno od najslavnijih imena somborskog i srpskog sporta Nikola Jokić.  

Posetu ministra Gajića gradu Somboru završena je u zgradi Županije gde su ministar i delegacija imali priliku da se pod domaćinstvom gradonačelnika Ratkovića sastanu sa predstavnicima klubova i sportskog saveza Sombora.

“Bilo je zadovoljstvo posetiti prelepe škole i sportske klubove u Apatinu, Prigrevici i Somboru. Raduje činjenica da u mestima koja su nam podarila velike sportska asove planetarno potvrđenih rezultatima koji su ušli u istoriju, sport neprestano živi punim plućima i radi se na rađanju novih šampiona. Srbija voli i diše sport. Imamo tu sreću da je naš predsednik Aleksandar Vučić takođe pasionirani ljubitelj sporta i da neprestano ulaže i pomaže sve vidove sportskih aktivnosti kod nas koje u poslednjih deset godina beleže konstantan progres. Bilo da smo sportisti visokih performansi, sadašnji ili ambiciozni profesionalci u sportskom menadžmentu ili jednostavno volimo da gledamo utakmicu, sport igra veliku ulogu u mnogim životima ljudi širom sveta. A razlozi zašto smo toliko uključeni u sport su očigledni – društvene veze, vežbanje, strast, takmičenje. Čestitam gradonačelniku Ratkoviću i svim članovima njegovog tima, kao i svim ljudima uključenim u rad i prosperitet srpskog sporta u zapadno-bačkom okrugu na planiranju i realizaciji zadataka kojim su doprineli razvijanju sportskog sektora i stvaranju novih sportskih asova Srbije” – rekao je ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić.

Top