Predstavljeni rezultati istraživanja o mogućnostima za unapređivanje preduzetništva mladih

Osnovni cilj istraživanja je sagledavanje uslova u kojima se mladi u Srbiji bave preduzetništvom i obezbeđivanje, na podacima zasnovane, osnove za kreiranje javnih politika i regulatornih intervencija, kako bi se stvorili povoljniji uslovi za razvoj omladinskog preduzetništva i smanjenje nezaposlenosti mladih. Poseban akcenat stavljen je na tri delatnosti za koje se procenjuje da imaju veliki potencijal rasta i da su prijemčive mladima: informaciono-komunikacione tehnologije, kreativne industrije i usluge u poljoprivredi.

U uvodnom obraćanju, pomoćnica ministra Snežana Klašnja, naglasila je da čak 37% mladih želi da se otpočne samostalan posao ali broj onih koji se zaista realizuju kao poslodavci ili inokosno zaposleni nažalost ne prelazi 8%. Stoga će Ministarstvo omladine i sporta, na osnovu rezultata ovog istraživanja, uputiti inicijative nadležnim resorima za promene u regulatornom okviru u cilju daljeg podsticanja omladinskog preduzetništva.

ekonomski_institut_perform-2

Prezentaciji rezultata prisustvovali su predstavnici institucija, partnerskih organizacija, udruženja koja se bave unapređivanjem zapošljivosti mladih i stipendisti Fonda za mlade talente, dok će članovi Radne grupe za praćenje i sprovođenje Nacionalne strategije za mlade i Saveta za mlade biti upoznati sa rezultatima istraživanja na prvim narednim sednicama.

Istraživanje u celosti možete preuzeti OVDE.

Prezentaciju ključnih nalaza istraživanja možete preuzeti OVDE.

Top