Potpisan Protokol o saradnji o realizaciji projekta „Džudo za sve“

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i predsednik Upravnog odbora Džudo saveza Srbije Milovan Bratić potpisali su danas u Beogradu Protokol o saradnji o realizaciji programa „Džudo za sve“ na osnovu koga će biti obezbeđena oprema za devet škola u Srbiji i naknada za trenere. Potpisnici tog protokola su i Olimpijski komitet Srbije i Svetska džudo federacija.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da je najbolji način da se omasovi sport i  da se poveća baza dece u sistemu sporta kroz sistem škole i obrazovanja.Takođe je istakao da je za četiri godine Vlada Srbije napravila strateško opredeljenje, da je škola baza našeg sporta ida je uvećan broj dece u sistemu školskog sporta sa 120.000 na 165.000, uz očekivanje da se ovaj broj povećava.U poslednje četiri godine izgrađen je i rekonstruisan veliki broj sala i donirana različita sportska oprema školama.

„Naša tendencija je da vratimo jedan period starog vremena gde su nama profesori fizičke kulture bili najbolji selektori i drugi roditelji i pomagali deci da se na pravilan način razvijaju. Kao pojedinac niko od nas ne može da uradi velika dela, zajedno možemo mnogo“, rekao je ministar Udovičić.

Ministar Šarčević izrazio je danas zadovoljstvo što je Svetska džudo federacija rešila da pomogne razvoj sporta u školi u Srbiji i što su obezbeđena sredstva za nabavku strunjača i kimona, kao i za naknade za trenere.

„Savez je opredelio da tri škole budu iz Vojvodine, dve iz Beograda, u ovom prvom naletu, kao i četiri u centralnoj Srbiji. Na svake dve godine broj škola se duplira i ukupna bonus koji mi ovim ugovorom stičemo je negde oko 250.000 evra“, kazao je on novinarima nakon potpisivanja ugovora.

Ministar je ocenio da je ovo dobar primer saradnje ministarstava sa sportskim savezima.

Predsednik Upravnog odbora Džudo saveza Srbije Milovan Bratić kazao je da Džudo savez svoje kapacitete i kontakte stavlja na raspolaganje svoj deci u Srbiji.

„Ovo je značajno za džudo sport, jer je džudo bazični sport i pomaže razvoju svih antropoloških karakteristika čoveka “, naveo je on i dodao da je ovo značajno ne samo za razvoj dece već i za prevenciju nasilja u školama.

Top