Pomoćnica ministra Snežana Klašnja na otvaranju nacionalnog Erazmus+ informativnog dana

Pomoćnica ministra za omladinu Snežana Klašnja govorila je na otvaranju Nacionalnog Erazmus+ informativnog dana, održanog 30. oktobra u hotelu „Metropol“,  koji je u okviru Erazmus+ nedelje organizovala Fondacija Tempus. U uvodnom obraćanju govorili su i Ana Langović Milićević, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mateja Norčić Štamcar, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji i Marija Filipović-Ožegović, upravitelj Fondacije Tempus.

„Rezultati organizacija iz Srbije  koje su aplicirale za korišćenje sredstava Erazmus + programa su izuzetni, a Srbija je lider u regionu po broju odobrenih projekata. Od 2015-2017 odobreno je 83 projekta u iznosu od 4,4 miliona evra, a u 2018 godini u okviru Omladinskog prozora za zapadni Balkan, 24 projekta u vrednosti od 2 miliona evra. Budući da smo ostvarili ovako impozantne rezultate kao partnerska zemlja, uverena sam da ćemo ostvariti još bolje rezultate kao programska zemlja u svim dostupnim komponentama programa- omladini, sportu i obrazovanju“, istakla je Klašnja. 

Ona je dodala da su ciljevi programa Erazmus + u okviru omladinske komponente ujedno i ciljevi Nacionalne strategije za mlade za period od 2015. do 2025. godine.

„Ministarstvo omladine i sporta je, sprovodeći  Nacionalnu strategiju za mlade, samo u poslednje dve godine finansijski podržalo 19 projekata usmerenih na povećanje mobilnosti mladih u ukupnom iznosu od preko 10 miliona dinara  od čega je sufinansiralo 10 projekata odobrenih od strane Evropske komisije. Kroz Fond za mlade talente Republike Srbije za studije u instranstvu stipendirano je 3864 mladih talenata u iznosu od skoro 2,9 milijardi dinara. Uz obrazovne programe koji se nude preko programa Erazmus +ovo je još jedan podsticaj mladima da se profesionalno usavršavaju i da svoja znanja primenjuju u Srbiji“, zaključila je Klašnja.

Srbija postaje programska država u Erazmus+ programu šesta u Evropi sa ovim statusom a da nije članica Evropske unije. Sve komponente i aktivnosti programa  dostupne su od 2019 godine  akterima iz Srbije, kako bi mogli da nastupe kao nosioci projekata, a ne samo kao partneri drugima iz inostranstva.

Na konferenciji je bilo preko 200 učesnika, predstavnika ministarstava, udruženja i  obrazovno-vaspitnih ustanova.

 

Top