Pomoćnica ministra omladine i sporta prisustvovala konferenciji „Novi Sad otvara vrata“

Pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja prisustvovala je konferenciji „Novi Sad otvara vrata“ koja je organizovana kao deo letnjeg programa Grada Novog Sada, nosioca titule „Omladinske prestonice Evrope 2019“.  

„Ovo je titula koja ne bi bila realna da nije bilo spremnosti mladih, Grada Novog Sada i Republike Srbije da zajednički rade i unapređuju kvalitet života mladih i dobre prakse i mogućnosti prenesu na evropski nivo. Novi Sad je grad koji ima razvijen omladinski sektor i veliku podršku lokalne samouprave, kao i Ministarstva omladine i sporta koje je sa zadovoljstvom podržalo kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu mladih 2019. Naša podrška je uvek bila snažna i kroz projekte koje finansiramo. U poslednje četiri godine finansirali smo 34 projekta u vrednosti od preko 157 miliona dinara, među kojima je i podška Egzit festivalu, kao jednom od najvećih omladinskih festivala u Evropi. Ove godine, finansiramo i opremanje i adaptaciju omladinskog kluba koji će biti na raspolaganju udruženjima mladih i za mlade za sprovođenje programa i aktivnosti namenjenih mladima.“, rekla je Klašnja.

Konferencija je organizovana kao događaj u okviru koga su mladi i donosioci odluka imali priliku da razgovaraju o značaju titule „Omladinska prestonica Evrope“, o važnosti uključivanja mladih u procese donošenja odluka, značaju omladinskog aktivizma i umrežavanja, osnaživanju omladinskog sektora, kao i planovima za naredni period.

„Današnji skup je samo jedan u nizu događaja koji se tiču realizacije projekta OPENS 2019, a povodom toga su nam stigli gosti iz Evrope, regiona, državnih institucija, omladinskih organizacija. Cilj je nastavak dijaloga upravo tih organizacija i pojedinaca koji su nosioci omladinskih projekata, kako međusobno, tako i sa izvršnom vlašću koja im je partner na ovom velikom projektu. Ova konferencija je prirodni sled doagađaja koji je pokrenut Sajmom omladinskog turizma i dobijanjem titule Omladinske prestonice Evrope 2019.“, istakao je gradonačelnik Vučević na otvaranju konferencije.

Prisutnima su se obratili Aleksandar Knežević iz Ministarstva spoljnih poslova koje je takođe snažno podržalo ovu kandidaturu, predstavnik Savetodavnog tela za mlade Saveta Evrope Marko Grdošić, članica Upravnog odbora Evropskog omladinskog Foruma Kristen Aigro, predstavnik Egzit festivala Ivan Petrović i koordinator Omladinske prestonice Evrope 2019. Vukašin Grozdanović.

Top