Podrška stipendistima Fonda za mlade talente i nova rešenja kroz Strategiju za mlade

Snežana Klašnja, pomoćnik ministra za omladinu, istakla je da Ministarstvo omladine i sporta prepoznaje važnost usklađivanja sistema visokog obrazovanja sa potrebama tržišta rada, zbog čega je svoje delovanje usmerilo na niz mera predvđenih Nacionalnom strategijom za mlade 2015-2025. Klašnja je danas učestvovala na panel diskusiji „Usklađivanje sistema visokog obrazovanja sa potrebama tržišta rada“ u okviru Studentskog privredno-političkog foruma.

Ona je upozorila da, prema istraživanjima, mladima nedostaju ključne kompetence za društvo u kome znanja brzo zastarevaju u kome se traže fleksibilnost,timski rad i preduzetničko razmišljanje.

Istakla je da su prioriteti u radu Ministarstva omladine i sporta upravo zapošljavanje i samozapošljavanje mladih, kao i povezivanje aktivnosti u oblasti formalnog i neformalnog obrazovanja sa privredom.

Kao rešenje, pomoćnik ministra za omladinu navodi aktivnosti koje je Ministarstvo usmerilo ka stipendistima Fonda za mlade talente i niz mera koje predviđa nova Nacionalan strategija za mlade.

„Povećanje usklađenosti znanja, veština i kompetencija koje je stiču u procesu celoživotnog učenja, sa potrebama tržišta rada i uključivanje predstavnika poslodavaca u sistem obrazovanja, unapređenje mehanizama za sprovođenje stručnih praksi i drugih oblika sticanja radnog iskustva, podsticajni uslovi za razvoj preduzetništva mladih, njihovo karijerno vođenje i savetovanje, te uključivanje mladih u odlučivanje, samo su neki od koraka koji će uspešno promeniti statistiku prema kojoj je svaka druga mlada osoba u Srbiji nezaposlena“, zaključila je Klašnja.

Top