Peruničić: Preduslov za uspeh - simbioza sportskih programa i infrastrukture

Tema konferencije je gradnja stadiona sa posebnim naglaskom na evropske i američke modele finansiranja gradnje različitih stadiona i primena takvih modela u Srbiji.

Peruničić je istakao da su neophodan preduslov za sprovođenje aktivnosti iz oblasti sporta, fizičkog vaspitanja i rekreacije sportski programi u simbiozi sa sportskom infrastrukturom, kao i da obim ponude sportskih aktivnosti jedne države zavisi od kvantiteta, raznovrsnosti i dostupnosti sportskih objekata.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

"Savremena istraživanja razvoja sportske infrastrukture ukazuju na to da su u svetu sportski objekti, a posebno stadioni, prošli kroz više faza razvoja, počevši od izgradnje prvih funkcionalnih stadiona, preko rekonstrukcije, adaptacije i osavremenjivanja, do stadiona u zonama gradskih centara. Novoizgrađeni centri sa stadionima postaju vrlo značjani za lokalnu zajednicu kao komercijalni, zabavni i poslovni kompleksi. Sve evropske zemlje grade nove stadione, a najviše Velika Britanija i Nemačka", rekao je Peruničić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prema njegovim rečima, Srbija važi za zemlju vrhunskih sportskih postignuća, ali da rezultati mogu biti i mnogo bolji, te da upravo Strategija razvoja sporta u Republici Srbiji za period 2014-2018. godina ima za cilj da jasno definiše ciljeve i prioritete koje treba realizovati kako bi se stekli uslovi za postizanje još boljih rezultata u oblasti sporta, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou.

"Strategija ima za cilj da se kroz njenu primenu razvije i unapredi sportska infrastruktura. Ministarstvo je od svog osnivanja, realizovalo 482 projekta za izgradnju novih i rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju postojećih sportskih objekata u Srbiji. Sport je navikao da pomera granice, ali savremana sportska infrastruktura sigurno bi pomerila granice razvoja ne samo sporta nego i ekonomije Srbije", naglasio je državni sekretar.

Top