Peruničić na otvaranju osme sezone projekta „Zdravo rastimo“

Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Predrag Peruničić prisustvovao je danas konferenciji povodom početka realizacije osme sezone projekta „Zdravo rastimo“, u organizaciji Saveza za školski sport Srbije i kompanije Nestlé Adriatic, u Palati Srbija.Cilj projekta, koji je deo globalne Nestlé inicijative pod nazivom Healty kids (Zdrava deca) je edukacija učenika sedmog razreda osnovne škole o važnosti pravilne ishrane i bavljenja fizičkom aktivnošću.

Projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a edukativne materijale koji će se koristiti u toku trajanja projekta kreirali su stručnjaci nutricionizma i usklađeni su sa preporukama Instituta za javno zdravlje Srbije „ Dr. Milan Jovanović Batut“.

„Svedoci smo loših navika najmlađih. Rezultati sistematskih zdravstvenih pregleda zabrinjavaju: sve je više gojazne dece ili one sa iskrivljenom kičmom, ravnim stopalima... Naša ideja je da to promenimo. Fizička aktivnost, uz stručnu pomoć trebalo bi da bude dostupna svoj deci, a najbolji način je usvajati je kroz igru, negovanje sportskog duha i edukaciju“, rekao je Peruničić.

On je istakao da su u sportu sadržane najviše vrednosti koje bi trebalo naučiti u ranoj mladosti, jer, kako je rekao, samo tako možemo biti sigurni da će nam deca izrasti u dobre i zdrave ljude, u čemu je i smisao ove akcije.

U projekat, koji se realizuje od 2011. godine biće uključeno 90 nastavnika, 86 osnovnih škola, 6.720 učenika sedmih razreda i 13.750 edukovanih učenika kroz vršnjačku edukaciju, odnosno 20.470 učenika.  

 

 

 

 

 

 

Top