Otvoreno Evropsko prvenstvo u mačevanju u Novom Sadu

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, sa predsednikom Evropske mačevalačke federacije  Stanislavom Pozdnjakovim, generalnim sekretarom Međunarodne federacije mačevanja Emanuelom Kaciadakisom i predsednikom Mačevalačkog saveza Srbije Dejanom Ruskim, otvorio je Evropsko prvenstvo u mačevanju za seniore koje se održava u Novom Sadu, od 16. do 21. juna 2018. godine. 

„Srbija će biti, siguran sam, još jednom sjajan domaćin svim takmičarima, njihovim navijačima, zvaničnicima evropskih zemalja federacija i opravdati poverenje koje nam je ukazano. Poseban je ponos, ali i odgovornost biti domaćin za 44 zemalje Evrope i zahvaljujem se svima na trudu i energiji koju su uložili kako bi ovo prvenstvo pomerilo standarde i svi učesnici i posetioci imali najbolje uslove. Želim puno sreće svim takmičarima, a nadam se da će pored sportskih viteških borbi koje donosi mačevanje, i sportskih uspeha, svi koji su došli u Novi Sad poneti najlepše uspomene iz Srbije, zemlje sporta. Iz ličnog iskustva znam da srpski takmičari imaju poseban odnos i odgovornost prema nastupima pred svojim navijačima, na svom terenu, u svojoj zemlji i od srca svima želim da postignete najbolje rezultate u fer borbi. Neka pobede najbolji, a svi uživajte u ovim sjajnim danima pred nama, u svemu što donosi ovo takmičenje i u svemu što Srbija jeste, a jeste zemlja sjajnih domaćina, otvorenog srca u kojoj se sport voli i slavi“, rekao je ministar Udovičić.

 „U ime Evropske mačevalačke konfederacije, želim vam dobrodošlicu na Evropsko prvenstvo u mačevanju za seniore, 2018. godine u Novom Sadu. Narednih šest dana bićemo svedoci, moći ćemo da uživamo u borbama najvećih evropskih majstora mačevanja“, istakao je predsednik Evropske mačevalačke konfederacije Stanislav Pozdnjakov.

„Ime Novog Sada znači novi zasad i ovo je više nego odgovarajući naziv za Međunarodni mačevalački savez i događaj kojem prisustvujemo, jer nam je želja da posadimo novu sadnicu interesovanja za ovaj sport“, rekao je generalni sekretar Međunarodne federacije mačevanja Emanuel Kaciadakis.

Predsednik Mačevalačkog saveza Srbije Dejan Ruski se zahvalio svima na podršci u organizaciji takmičenja i rekao da je ovo prvi put da se seniorsko prvenstvo Evrope u mačevanju organizuje kod nas i predstavlja najveću organizaciju takmičenja u mačevanju do sada realizovanu na teritoriji Srbije.

Partneri u organizaciji događaja su Ministarstvo omladine i sporta, Grad Novi sad i Pokrajinski sekretarijat  sport.

Na Evropskom prvenstvu učestvuje od preko 400 takmičara iz 45 zemalja Evrope. Među takmičarima se nalaze i višestruki Olimpijski i Svetski šampioni.

Takmičenje se održava u sve tri discipline: mač, floret i sablja, muškarci i žene, pojedinačno i ekipno. Srbiju će predstavljati 21 takmičar u svim disciplinama, pojedinačno i ekipno.

Top