Otvoren tradicionalni festival dečijeg folklora Licidersko srce

Festival je prilika za druženje, razmenu iskustava i sticanje novih znanja dece i mladih iz više evropskih zemalja.

Manifestacija, koja je po brojnosti učesnika ove godine nadmašila sve prethodne, održava se pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, uz podršku Grada Užica i brojnih sponzora, uz tradicionalno prijateljstvo i partnerstvo sa Ruskom Federacijom i Republikom Srbijom. Okupljenima na gradskom trgu u Užicu su se pored pomoćnice ministra za sport i omladinu Snežane Klašnje obratili i gradonačelnik Užica Tihomir Petković, njegova ekselencija ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandar Čepurin, direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović, dok je ispred Kabineta predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića manifestaciju zvanično otvorila Stanislava Pak, savetnica za medije predsednika republike.

Folklorni ansambli iz 10 zemalja učesnica festivala, među kojima su zemlja domaćin Srbija, Rusija, Crna Gora, Albanija, Turska, Holandija, Slovenija, Francuska, Moldavija izveli su na otvaranju festivala tradicionalne igre i na najlepši način predstavili kulturna obeležja zemalja iz kojih potiču. Više od 800 dece iz Evrope i Srbije će tokom petodnevnog festivala obići brojne znamenitosti inajatraktivnije turističke destinacije zapadne Srbije, uključujućiZlakusu,  Potpećku pećinu, Terzića avliju i  Drvengrad. Jedan od tradicionalnih, pratećih sadržaja je izložba narodnih nošnji zemalja učesnica od kojih su neke stare više od stotinu godina.

Festival i ove godine ima humanitarni karakter, tako da će sva sredstva prikupljena prodajom od suvenira biti namenjena deci iz područja  Srbije nastradilih u poplavama.

Top