Otvoren Info dan o evropskim mogućnostima za mlade

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je na otvaranju da je ponosan na činjenicu da je Beograd danas ugostio, ne samo visoke predstavnike Saveta Evrope, već i više od 70 predstavnika omladinskih organizacija i kancelarija za mlade iz Srbije.

"Naše ministarstvo prepoznaje značaj aktivne međunarodne saradnje, a sve zarad daljeg razvoja omladinske politike, koju smatram prioritetom u svom radu", istakao je Udovičić.

Šefica Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Antje Rotemund rekla je da je Srbija već u Evropi i da ima razloga da bude ponosna na sve što je postignuto.

Ona je navela da način na koji neka zemlja vodi politiku prema omladini pokazuje njen odnos prema mladima, koji bi u državi, kako je navela, trebalo da budu resurs a ne problem.

"Vaš slogan bi trebalo da bude ''Ništa o nama, bez nas''. Dakle, nijedna odluka o mladima ne bi trebalo da se donosi bez vašeg učešća u tome", rekla je Antje Rotemund i ukazala da Savet Evrope pruža pregršt mogućnosti za mlade.

Direktor Evopske omladinske fondacije Žan Klod Lazaro rekao je da srpska omladina pokazuje odlučnost da uzme učešće u oblikovanju svoje budućnosti i stvaranju demokratije, pravne države i mesta za Srbiju u Evropi.

On je srpskoj omladini poželeo uspeh na tom putu i dodao da mogu da računaju na podršku Evopske omladinske fondacije.

Pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja rekla je da je to ministarstvo već sedam godina na transparentan način razgovara sa mladima i podsetila da je u to vreme usvojen i prvi Zakon o mladima u istoriji Srbije.

Ona je navela da Srbija treba da uradi još mnogo na planu informisanja mladih, zapošljavanja, njihovog učešća u donošenju odluka, kao i u obezbeđivanju prostora za kvalitetno korišćenje slobodnog vremena.

U Palati Srbija okupili su se predstavnici organizacija za mlade u Srbiji koji će se na jednodnevnom seminaru upoznati s programima Saveta Evrope i mogućnostima za prikupljanje sredstava iz tih fondova.

Izvor: Tanjug

Top