Otvoren „FREELANCE FEST“

Pomoćnik ministra za omladinu, Snežana Klašnja, na poziv udruženja iSerbia, svečano je otvorila u Domu omladine Beograd, „Freelance fest“.

Projekat „Freelance fest“se bavi upoznavanjem mladih sa konceptom frilensinga i mogućnošću da mladi kao frilenseri povećaju svoju zapošljivost. Frilenseri iz Srbije su među najplaćenijima u svetu i 2015. ih je bilo oko 40.000.

„Ovaj projekat predstavlja doprinosi povezivanju akademske zajednice sa poslovnim sektorom, sa krajnjim ciljem smanjenje nezaposlenosti. Današnje obrazovanje i sferu zapošljavanja odlikuje velika pokretljivost, te mladim osobama da bi bile konkurentnije na tržištu rada nije dovoljno da poseduju samo diplomu, nego se očekuje da vladaju i nizom drugih, transverzalnih veština. Reč je o veštinama koje se stiču tokom čitavog života, preko škole, fakulteta, kroz formalno, neformalno, informalno obrazovanje, kroz društvene i profesionalne aktivnosti. Tokom poslednje tri godine MOS u fokus svog rada stavlja unapređenje uslova za zapošljivost mladih, te kroz projekte koje finansijski podržava, nastoji da mladima omogući da prođu odgovarajuće obuke, programe stručne i radne prakse, a da to dalje vodi ka njihovom zapošljavanju i samozapošljavanju. Tokom poslednje tri godine Minstarstvu omladine i sporta  u fokusurad na unapređivanju uslova za zapošljivost mladih. Kroz projekte koje smo finansirali u ovom periodu obučeno preko 10.500 mladih, skoro 1500 mladih je prošlo programe stručne i radne prakse, a zaposleno/samozaposleno  je preko 800 mladih“, rekla je Snežana Klašnja.

Na ovoj besplatnoj obuci za mlade učestvovalo je preko 350 mladih jer je vladalo veliko interesovanje od kojih će 100 nastavit dalji rad sa mentorima

Top