Otvoren 7. ECOSOC omladinski forum UN u Njujorku

U Njujorku je danas, 30. januara, otvaren 7. ECOSOC (Ekonomsko- socijalni savet Ujedinjenih nacija) omladinski forum UN. Na svečanom otvaranju Foruma prisustvovao je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić a učesnicima su se obratili Miroslav Lajčak, predsednik Generalne skupštine UN, Marija Hatardova, predsednik ECOSOC-a,  Amina J. Mohamed, zamenik Generalnog sekretara UN-a i Jajatma Vikramanajake, specijalni izaslanik za mlade Generalnog sekretara UN-a.

Tokom dvodnevnog skupa ministar Udovičić održaće niz bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima drugih zemalja, sa kojima će se razgovarati o planovima i mogućnostima saradnje, a drugog dana 7. ECOSOC omladinskog foruma UN govoriće na temu „Finansijski i drugi vidovi podrške mladima za implementaciju Agende 2030 ”.

Prvog dana Foruma, ministar Udovičić je učestvovao na ministarskom doručku u organizaciji Ujedinjenih arapskih Emirata. Tom prilikom ministar Udovičić je imao bilateralni sastanak sa visokom zvaničnicom UAE, Šamom bin Sohail Faris Al Mazrui, ministarkom zaduženom za omladinski sektor. Ministri su odnose dve države ocenili prijateljskim uz izražavanje spremnosti za unapređenje saradnje u različitim oblastima omladinske politike, posebno u oblasti razmene iskustava i znanja. Ministar Udovičić je predložio intenziviranje saradnje u oblasti razmene studenata, a dva ministra saglasila su se da će i ubuduće UAE intezivno ulagati u Srbiju, posebno u segment omladinskog preduzetnistva.

Na marginama Foruma ministar Udovičić sastao se danas i sa Miroslavom Lajčakom, predsednikom Generalne skupštine UN.

Ovogodišnji forum počinje i završava sa okruglim stolom plenarnog tipa na kojem će učestvovati predstavnici omladinskih udruženja, ministri nadležni za mlade ili drugi predstavnici državnih tela u čijoj nadležnosti su mladi, kao i glavni govornici.

Na prvom plenarnom okupljanju će se razmatrati sama tema Foruma „Uloga mladih u izgradnji održivih i prilagodljivih urbanih i ruralnih zajednica”, dok će se na završnom okruglom stolu više pažnje posvetiti razmatranju finansijskih i drugih vidova podrške državnih vlasti mladima za implementaciju Agende 2030.

Uvodi se i „virtualno učešće“ tako što se omogućava uključivanje u rad Foruma mladih iz određenih država putem video linka, a za doprinos radu Foruma vrlo aktivno će se koristiti i socijalne mreže (Facebook, Twitter).

Top