Omladinska delegacija Srbije na letnjoj školi u Albaniji

Trideset i četvoro mladih iz Srbije i Albanije je tokom petodnevne škole diskutovalo o izazovima sa kojima se suočavaju mladi u njihovim državama. Uz podršku trenera i eksperata, učesnici su razgovarali o učešću mladih u procesima donošenja odluka, mogućnostima za poboljšanje njihovog položaja u društvu, unapređenju interkulturalnog dijaloga i suzbijanju stereotipa i predrasuda.

Ministarka kulture, Mirela Kumbaro i ministar socijalnih pitanja i mladih, Blendi Klosi su poželeli dobrodošlicu učesnicima letnje škole, kao i Ambasador OEBS Misije u Albaniji, Florian Rauning i prvi savetnik Ambasade R. Srbije u R. Albaniji, Jugoslav Đorđević. Ministar Kljosi je tokom svog obraćanja istakao da je ova škola samo početak zajedničkih aktivnosti u sprovođenju saradnje na polju omladine, potpisane od strane albanske i srpske vlade u oktobru 2014. „Preko ovog sporazuma, vlade dveju zemalja teže stvaranju jedne sinergije, koja u jednom direktnom ili posrednom obliku podržava mlade, da zajednički dostignemo naše ciljeve, na svim poljima koje nas povezuju za poboljšanje ekonomskog i društvenog života. Jednu zdravu omladinu, obrazovanu, aktivnu, kulturnu, koja će doprineti razvoju evropskog konteksta, ne samo u Albaniji i Srbiji, već i u regionu“ - rekao je ministar Kljosi.

Ministarstvo omladine i sporta R. Srbije i Ministarstvo socijalnih pitanja i mladih R. Albanije su organizovala letnju školu u saradnji sa Nacionalnim omladinskim servisom R. Albanije, a uz podršku OEBS misija u R. Albaniji i R. Srbiji.

Letnja škola u Tirani je prva u nizu aktivnosti predviđenih Memorandumom o saradnji, čiji je cilj povezivanje mladih ovih dveju zemalja. Omladinsku delegaciju Republike Srbije činilo je 17 mladih, a letnjoj školi je prisustvovao i predstavnik Ministarstva omladine i sporta (MOS) Aleksandar Voštić, kao i predstavnica udruženja građana Beogradska otvorena škola – BOŠ i koordinatorka ovog projekta u saradnji sa MOS, Milica Škiljević.

Top