Održana konferencija „Lokalne zajednice u oblasti sporta"

„Nalazimo se u vremenu kada nam je odgovornost prema trošenju javnih sredstava najveća. Danas sve počinje i završava se sa finansijama. Ministarstvo omladine i sporta ne raspolaže velikim budžetom, on iznosi samo oko 0,5% budžeta Republike Srbije, te zato želim da tačno znamo gde je uložen svaki dinar koji se da za sport – to se zove odgovorno ponašanje prema sportu i sportistima koje ova Vlada itekako pokazuje, i želim da u tome istrajemo“, rekao je Udovičić.

06

Zbog toga je važno da, prema rečima ministra, rad lokalnih samouprava i njihov Program razvoja sporta bude usaglašen sa Nacionalnom strategijom i njenim osnovnim prioritetima. On je podsetio da je Srbija sa razlogom „zemlja sporta“.

„Naši sportisti su u prošloj godini, prema podacima nacionalnih sportskih saveza, osvojili ukupno 709 medalja u 55 kategorisanih sportskih grana, od čega je čak 225 zlatnih. Osvojeno je 26 medalja u 10 sportova u olimpijskm i paraolimpijskim disciplinama. U Srbiji su organizovana 42 međunarodna i domaća takmičenja“, naglasio je Udovičić.

Udovičić - Konferencija

On je dodao i da je Ministarstvo organizovalo kampove u 54 sportske grane u kojima je učestvovalo preko 2.500 mladih perspektivnih sportista. Ministar je govorio i o očekivanjima za Olimpijske igre naredne godine.

„Iduća godina treba da nam da vidljiv dokaz rezultata našeg angažovanja. Nadam se da će naši sportisti ispuniti premijerovu i moju prognozu – iz Rija ćemo se vratiti sa duplo više odličja nego iz Londona. Veoma mi je drago da se do ovog trenutka za Rio kvalifikovalo 66 sportista“, kazao je Udovičić.

Konferencija

Na konferenciji prisutnima su se obratili i ambasador Misije OEBS-a u Srbiji Peter Burkhard i predsednik Stalne konferencije gradova i opština profesor doktor Zoran Perišić.

Top