Održan simpozijum „Zajednička vizija – zapošljavanje mladih u Srbiji“

Cilj projekta je da se unaprede uslovi za bolje pozicioniranje mladih na tržištu rada, kompanijama omogući veća dostupnost potrebnih kadrova i podstakne preduzetništvo u Srbiji.

Prema najnovijim podacima Ankete o radnoj snazi najveća stopa nezaposlenosti u Srbiji od preko 48% evidentirana među populacijom od 15 do 24 godine. Na osnovu evidencije NSZ iz juna ove godine prosečan nezaposleni mladi čovek u Srbiji star je 24 godine ima srednje obrazovanje i nezaposlen je dve godine, rečeno je, između ostalog, na otvaranju međunarodnog simpozijuma „Zajednička vizija – zapošljavanje mladih u Srbiji“, koji se u organizaciji Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ održao 22. i 23. septembra u beogradskom Sava centru, povodom pokretanja Nacionalnog dijaloga za podsticanje zapošljavanja mladih u Srbiji.

Prema rečima Vesne Vidojević iz Ministarstva omladine i sporta nezaposlenost mladih je najveći ekonomski i društveni izazov u Srbiji. Osim značajnog broja nezaposlenih drugi veliki izazov je ogromna neaktivnost mladih na tržištu rada, budući da više od 79% mladih između 15 i 24 godine ne preduzima ništa kako bi pronašli posao. Treći veliki izazov je činjenica da je 25% mladih starosti od 18 do 24 godine potpuno isključena iz društva: nema ih u sistemu obrazovanja, nisu evidentirani na tržištu rada, niti su zaposleni.

GIZ

Projekat inicira stručni Nacionalni dijalog za podsticanje zapošljavanja mladih ljudi, koji će preporuke, iskustva i znanja stečena u toku sprovođenja projekta integrisati u politički dijalog u okviru Nemačko-srpske inicijative za održivi rast i zapošljavanje.

„Istovremeno, mlada osoba će biti u žiži aktivnosti svih učesnika projekta. Mladi će biti podrška svojim vršnjacima i prenosioci ključnih poruka i iskustava o mogućnostima i načinima da se dođe do posla, i najmerodavniji u oceni koliko su ponuđena rešenja tokom realizacije projekta uspela da im omoguće bolju perspektivu za zapošljavanje“, istakla je Marija Radovanović, viša menadžerka GIZ projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih“.

Prema njenim rečima, svrha simpozijuma je da se kroz razmenu iskustava svih učesnika i na osnovu veoma uspešnih rezultata GIZ-ovih projekata „Profesionalna orijentacija u Srbiji”, “Jačanje struktura za osnaživanje i participaciju mladih u Srbiji” i „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji”, definišu najefikasniji mehanizmi za  strateško povezivanje svih socijalnih partnera na različitim nivoima, radi boljeg usklađivanja  ekonomske i obrazovne politike. Cilj je da se unaprede uslovi za bolje pozicioniranje mladih na tržištu rada, kompanijama omogući veća dostupnost potrebnih kadrova i podstakne preduzetništvo u Srbiji.

Na skupu su učestvovali visoki predstavnici nadležnih ministarstava, domaći i svetski stručnjaci za reformu obrazovnih politika u skladu sa potrebama tržišta, predstavnici nevladinih organizacija koje se bave ovom problematikom, predstavnici Fiskalnog saveta, privrednih udruženja i renomiranih kompanija koje posluju u Srbiji, kao i uspešni mladi preduzetnici, predstavnici udruženja mladih i nezaposlenih mladih, kojima je ovaj projekat i namenjen.

Top