Objavljen pregled volonterskih grupa koje se pozivaju na obuku/mentorstvo u razvijanju predloga projekata u okviru programa MLADI SU ZAKON

U okviru Konkursa za finansiranje omladinskih volonterskih projekata u cilju podsticanja aktivizma i volontiranja mladih programa MLADI SU ZAKON, uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, Resurs centri  su objavili pregled volonterskih grupa koje se pozivaju na obuku/mentorstvo u razvijanju predloga projekata. Od pristiglih 266 projektnih ideja sa teritorije Republike Srbije, 186 volonterskih grupa se poziva na obuku i mentorstvo u cilju razvijanja ideja u predloge projekata.

Pregled volonterskih grupa koje se pozivaju na obuku/mentorstvo u razvijanju predloga projekata:

 1. Zapadnobački, Južnobački i Sremski okrug – Somborski edukativni centar (link na rezultate konkursa)
 2. Srednjebanatski, Severnobački i Severnobanatski okrug – Omladinski klub Novog Bečeja (link na rezultate konkursa)
 3. Južnobanatski i Beogradski okrug – Centar za građansko delovanje (link na rezultate konkursa)
 4. Braničevski i Podunavski okrug – Omladina JAZAS-a Požarevac (link na rezultate konkursa)
 5. Borski i Zaječarski okrug – Odred Izviđača Đorđe Simeonović Zaječar (link na rezultate konkursa)
 6. Šumadijski i Pomoravski okrug – Udruženje građana za socijalni razvoj "Sunce" (link na rezultate konkursa)
 7. Mačvanski i Kolubarski okrug – Udruženje građana Svetionik (link na rezultate konkursa)
 8. Zlatiborski i Moravički okrug – Udruženje za društveni razvoj mladih "Interaktiv" (link na rezultate konkursa)
 9. Rasinski i Toplički okrug – PROAKTIV (link na rezultate konkursa)
 10. Jablanički i Pčinjski okrug – Udruženje "Narodni parlament" (link na rezultate konkursa)
 11. Pirotski i Nišavski okrug – Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA (link na rezultate konkursa)
 12. Raški okrug i teritorija Kosova i Metohije – Centar za razvojnu politiku i saradnju (link na rezultate konkursa)

Program MLADI SU ZAKON je nacionalni program Ministarstva omladine i sporta koji ima za cilj podsticanje aktivizma i volontiranja među mladima, omogućavanja sticanja veština za lični razvoj i bolju zapošljivost kroz volontiranje, omogućavanja doprinosa mladih održivom razvoju lokalnih zajednica i podsticanja prepoznatljivosti volonterskog doprinosa mladih na lokalnom i nacionalnom nivou.

Ove godine, u 12 grupa okruga koji pokrivaju celokupnu teritoriju Republike Srbije, kroz ovaj konkurs, uz stručnu i tehničku pomoć Resurs centara, nakon obuke i drugog kruga odabira, omogućiće se finansiranje oko 120 lokalnih omladinskih volonterskih projekata u iznosu od 7,2 miliona dinara, koji će biti realizovani u periodu 12. avgust – 31. oktobar 2017. godine a kroz koje će neformalne grupe mladih i udruženja mladih imati priliku da uređuju prostore za mlade, sprovode akcije zaštite životne sredine, podsticanja humanosti, razumevanja, tolerancije i jednakih šansi za sve mlade, aktivnosti međugeneracijske solidarnosti, zdravih i bezbednih stilova života.

Pored toga, kroz ovogodišnji program MLADI SU ZAKON, omogućena je realizacija 34 međunarodna volonterska kampa širom Srbije u periodu jul-oktobar 2017. godine koji će uključiti više od 630 mladih ljudi iz inostranstva i cele Srbije, a koji će se na svrsishodan način staviti na raspolaganje u službu razvoja lokalnih zajednica, u ukupnoj dužini od 460 dana i 38.000 volonterskih sati. Fokus u izboru volontera će biti stavljen na mlade sa smanjenim mogućnostima, iz ruralnih i udaljenih sredina sa otežanom komunikacijom, koji nisu putovali van zemlje, ne znaju engleski i nemaju komjuter. Direktnu realizaciju međunarodnih volonterskih kampova, Ministarstvo je finansiralo sa 3 miliona dinara. Sve informacije o uslovima prijavljivanja za volonterske kampove širom Srbije možete preuzeti na internet stranici Nacionalnog programa volontiranja mladih: www.kampovi.mis.org.rs.

Program MLADI SU ZAKON do sada je dao značajan doprinos podsticanju volontiranja i aktivizma među mladima i pružanju podrške u realizaciji međunarodnih volonterskih kampova kao mehanizma za podsticanje mobilnosti mladih iz cele Srbije i njihovog uključivanja da daju doprinos lokalnim zajednicama različitim od njihvog mesta boravka, interkulturalnog razumevanja i umrežavanja, kao i lokalnih omladinskih volonterskih projekata kojim se podstiču mladi da utiču na prepoznat problem ili potrebu u svojoj lokalnoj zajednici.

Od 2010. godine, tokom realizacije programa MLADI SU ZAKON, finansirano je više od 1300 omladinskih ad-hoc volonterskih projekata realizovanih od strane udruženja mladih i neformalnih omladinskih grupa kojima su uređivani prostori za mlade u lokalnim zajednicama, sprovođene akcije za zaštitu životne sredine, akcije u cilju podsticanja humanosti i solidarnosti, razumevanja i tolerancije, bezbednosti, međugeneracijske saradnje i preduzetništva mladih. Pored toga, organizovano je i 27 omladinskih radnih akcija, a od 2014. godine do kraja 2017. godine biće realizovano ukupno 116 međunarodnih volonterskih kampova uz podršku Mladih istraživača Srbije – Volonterskog servisa Srbije u kojima je učestvovalo preko 1100 volontera iz više od 25 zemalja i 300  mladih iz Srbije i poklonilo više od 60.000 volonterskih sati.

Top