„Naš je svet. Krenimo u akciju!“

Priključite se Nedelji globalnog obrazovanja koja se održava od 16. do 20. novembra  2020. godine

 

Centar Sever-Jug Saveta Evrope je najavio ovogodišnju Nedelju globalnog obrazovanja koja će se održati od 16. do 22. novembra 2020. Ova inicijativa ima za cilj da popularizuje koncept Globalnog obrazovanja kao alata za dostizanje solidarnosti u svetu kroz stvaranje aktivnog globalnog građanstva.

Ministarstvo omladine i sporta će i ove godine, u ulozi nacionalnog koordinatora za Globalno obrazovanje pri ovoj mreži, učestvovati u organizovanju, sprovođenju i koordinaciji aktivnosti za Nedelju globalnog obrazovanja, kao i u pružanju podrške onima kojima je ona potrebna.

Svake godine, tokom treće nedelje novembra, 21 članica Centra Sever-Jug istovremeno organizuju raznovrsne aktivnosti sa ciljem da se na lokalnom nivou istakne značaj i potreba za Globalnim obrazovanjem, a aktivnosti mogu biti najrazličitijeg karaktera, kao npr. javne diskusije i dijalozi, festivali kratkometražnih filmova, radionice, kvizovi, kampanje na društvenim mrežama i još mnogo toga. Ove aktivnosti mogu organizovati gotovo svi, uključujući jedinice lokalnih samouprava, škole, predškolske institucije, kancelarija za mlade, institucije za kulturu, udruženja građana, savezi udruženja, neformalne grupe i dr. Svake godine, Nedelja globalnog obrazovanja ima različiti fokus oko kojeg se aktivnosti tematski organizuju. Prošle godine fokus je bio na klimatskim promenama, a ove godine je stavljen na aktivno učešće mladih.

Ukoliko ste zainteresovani da učestvujete u sprovođenju aktivnosti i obeležavanju ovogodišnje Nedelje globalnog obrazovanja, da se priključite i nacionalnoj mreži za Globalno obrazovanje, popunite ANKETU koju sprovodi Ministarstvo omladine i sporta i prijavite se za učešće.

Ove godine novina je u pogledu toga što će postojati i zajedničke aktivnosti koje će se organizovati na nivou čitave Mreže globalnog obrazovanja. Prva zajednička aktivnost će predstavljati serijal vebinara za edukatore/ke Globalnog obrazovanja na različite teme, koji će biti održani na engleskom jeziku. Druga će predstavljati kampanju na društvenim mrežama čiji će sadržaj biti sačinjen od snimaka koje će svaka članica Mreže, odnosno akteri u njima, doprineti, a treća aktivnost će biti organizovana preko Fun Park aplikacije koju je razvio partner Ministarstva omladine i sporta i članica nacionalne mreže za globalnog obrazovanje, Centar za omladinski rad iz Novog Sada.

Teme za klipove, kao i format tek treba da se potvrde.Nakon kreiranja klipova, isti će se slati nacionalnom koordinatoru – Ministarstvu omladine i sporta. Više informacija o organizovanju same Nedelje globalnog obrazovanja možete dobiti od Emilija Panić putem mejla emilija.panic@mos.gov.rs, kontakt osobe zadužene za saradnju sa Centrom Sever- Jug.

Ukoliko želite samostalno da organizujete aktivnosti, a trebaju vam ideje, pogledajte koje su akcije sprovođene prošle godine na nivou mreže. Ukoliko vam trebaju dodatni saveti, ili pomoć kako da organizujete aktivnost, pogledajte priručnik OVDE.

Top