Nacionalni gimnastički centar - Kostolac spreman za međunarodna takmičenja

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, poručio je tim povodom da Vlada Srbije, u skladu s ekonomskim mogućnostima, ulaže u izgradnju i rekonstrukciju sportske infrastrukture širom zemlje. „Svi smo svesni da i sport mora da deli sudbinu naroda, međutim, po jasno utvrđenim prioritetima ulažemo u sportsku infrastrukturu u svim krajevima Srbije – u Beogradu su u toku radovi na atletskoj dvorani, u Novom Pazaru gradi se atletski stadion, u Zrenjaninu se rekonstruiše objekat koji će postati paraolimpijski trening centar, Šabac i Ruma uz pomoć Ministarstva rade na izgradnji kajakaškog centra, nekoliko gradova dobilo je trim staze... Zaista smo posvećeni tome da i vrhunski sportisti imaju najbolje uslove za trening i pripreme i da građani, ma gde da žive, imaju optimalne uslove za rekreaciju“, kazao je Udovičić.

Zahvalivši Ministarstvu omladine i sporta na pomoći u osposobljavanju Nacionalnog gimnastičkog centra, njegov upravnik Dušan Marović rekao je da ovaj objekat ima veliki značaj za razvoj gimnastike u Srbiji. „Gimnastika je bila na najnižem stupnju, iako je to bazični sport, ali uspeli smo da našim entuzijazmom i razumevanjem Ministarstva dođemo do sredstava. Za Srbiju je ovo veoma značajno, jer reprezentacija naše zemlje ubuduće neće morati da troši ogromna finansijska sredstva za pripreme takmičara u inostranstvu. Sada imamo maksimalne uslove za rad i ovde, u Kostolcu“, rekao je Dušan Marović.

Prema njegovim rečima objekat u Kostolcu ima sve uslove da se paralelno odvijaju i muška i ženska takmičenja. „Dobili smo ceo takmičarski gimnastički asortiman, tako da imamo sve olipmijske strunjače i sprave, kako za žensku, tako i za mušku sportsku gimnastiku. To je velika prednost, jer je naš centar u Kostolcu sada opremljen po standardima za održavanje svetskih kupova, Univerzijade, Evropskog letnjeg festivala mladih koji organizuje Međunarodni olimpijski komitet“, kazao je Marović.

U kostolačkom centru, pored stotinjak dece, trenira i juniorski prvak Srbije Petar Vefić. “Napokon imamo sve uslove za trening. Trenutno se spremam za nekoliko međunarodnih takmičenja koja su priprema za Evropski festival mladih u Gruziji“, izjavio je Vefić.

Treneri Nacionalnog gimnastičkog centra u Kostolcu pružaju usluge korektivne i razvojne gimnastike, a svi sadržaji su besplatni za decu. „Deca nam prvo dolaze na korektivni program, ali mnogi od njih ostaju i počinju da se takmiče. Radimo na tome da gimnastiku, koja je treći bazični sport uz plivanje i atletiku koji već donose rezultate, vratimo na mesto koje joj pripada. Želimo da dođemo do evropskog odličja koje bi bilo odraz kvaliteta novih uslova za rad i podsticaj za još više dece da nam se priključe“, istakao je Dušan Marović.

Top