Ministar Zoran Gajić ugostio ministarku spoljnih poslova Gabonske Republike

Srbija i srpski sport nastavljaju da šire saradnju i razmenu znanja i stručnosti u ovoj oblasti ljudskog društva koja je sastavni deo svake zemlje širom meridijana. Sport oplemenjuje, sport povezuje, sport ruši barijere, sport je biser civilizacije i njegov sjaj je večan. 

U duhu zajedništva i istih postulata koje sport nosi sa sobom u celom svetu protekao je bilateralni sastanak ministra sporta u Vladi Republike Srbije Zorana Gajića i ministarke spoljnih poslova Gabonske Republike Jolande Nijonde. Susret ministara održan je u Palati Srbija uz prisustvo najviših delegacija iz resornih ministarstava obe zemlje. 

Kao i kod većine afričkih zemalja, fudbal je posebno popularan sport u Gabonu, iako se uglavnom igra u primorskom regionu, jer je većina teritorije prekrivena gustim šumama. Fudbalska reprezentacija Gabona, poznata kao Panteri, pet puta se kvalifikovala za Kup Afričkih nacija. Osim fudbala, popularni su i rukomet, košarka, odbojka, kao i borilački sportovi (karate, džudo, taekvondo, boks). Trenutno u Srbiji takmiči se fudbalski reprezentativac Gabona Gelor Kanga koji je član FK Crvena Zvezda. Tokom sastanka ministra Gajića i ministarke Nijonde bilo je i reči o potpisivanju Memoranduma o razumevanju u oblasti sporta.

„Inicijativa srpske strane iz novembra 2022. godine,  Nacrt  memoranduma o razumevanju u oblasti sporta između Ministarstva sporta Republike Srbije i Ministarstva omladine i sporta Gabonske Republike prosleđen je zvaničnim putem.  U martu 2023. godine kroz OT Ambasade Srbije u Luandi smo obavešteni da je Ministarstvo omladine i sporta Gabonske Republike spremno da zaključi Memorandum. Bilateralni sastanak sa ministarkom Jolandom bio je i prilika da uputim poziv ministru omladine i sporta Gabona Franku Nguemi da poseti Srbiju tokom Svetskog prvenstva u rvanju koje će u septembru 2023. biti održano u Beogradu i da tom prilikom pristupimo potpisivanju tog Memoranduma. Izazili su određeni interes u nekim vidovima sporta gde bi mi njima mogli da pomognemo što se tiče trenerskog kadra, kao i upućivanje njihovih timova na sparing sa našim ekipama. Srbija u poslednjih deset godina puno ulaže u sport zahvaljujući našem predsedniku Aleksandru Vučiću koji je veliki ljubitelj sporta. Verujem da ćemo imati plodonosnu saradnju, da neće biti samo potpis na papiru, posle kojeg nema nikakvih aktivnosti. Radujem se susretu sa ministrom Frankom i daljoj saradnji“ – rekao je ministar Gajić. 

Bilateralnom sastanku ministra sporta Republike Srbije Zorana Gajića i delegacije Gabonske Republike na čijem čelu je bila ministarka spoljnih poslova Jolanda Nijonda prisustvovali su i državni sekretar Marko Kešelj, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Uroš Pribićević, posebni savetnik Dejan Bojović i šef kabineta Jovan Knežević.

Top