Ministar Udovičić obišao centar Karataš sa predstavnicima GIZ-a

Vođeni razgovori o nastavku uspešne saradnje u oblastidualnog i celoživotnog obrazovanja,zapošljavanja mladih, razmatran potencijal Karataša za organizaciju omladinskih kampova i radionica

 

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić obišao je Omladinsko-sportski centar Karataš u Kladovu sa predstavnicima Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Aleksanderom Becom i Tanjom Cupać.

Karataš je prepoznat kao najveći i najuspešniji kamp u Srbiji i jedinstven u regionu, u kometokom cele godine sportisti iz 30 sportova imaju idealne uslove za trening. MinistraUdovičića i predstvnike GIZ-a u Karatašu danas je dočekao naš proslavljeni košarkaški asIgor Rakočević, koji trenutno sprovodi program trening-kampa u organizaciji Košarkaškog saveza Srbije uz učešće preko 100 polaznika. U 2019. godini ukupno 63 sportskih saveza će izvoditi trening-kampove u Karatašu – za 10% više nego ranije, a očekuje se da će kroz njih proći preko 3000 dece svih uzrasnih kategorija i selekcija.

Osim za sport, Karataš svojim kapacitetom od 350 mesta za smeštaj gostiju i propratnim sadržajem pruža idealne uslove i za organizaciju omladinskih kampova i radionica, o čemu je bilo reči tokom konstruktivnih razgovora koje je ministar Udovičić vodio sa svojim gostima iz GIZ-a.

“Prošle godine Ministarstvo omladine i sporta je, u saradnji sa omladinskim udruženjima, realizovalo dvodnevnu radionicu sa oko 100 učesnika koja je prethodila godišnjoj omladinskoj konferenciji. Bio je to ilustrativan primer toga da je Karataš blago Srbije, podsticajno okruženje za dalji razvoj sportista, ali i osposobljavanja i usavršavanja mladih za buduće karijere i progresivnu ulogu u društvu“, istakao je ministar Udovičić.

Projekat “Podsticanje zapošljavanja mladih“, koji sprovodi GIZ u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, ušao je u četvrtu godinu plodnog i uspešnog rada, a već je odlučeno da će Nemačka nastaviti da pruža podršku u oblasti zapošljavanja mladih od 1. januara 2020. godine. Pored tog projekta, obe strane su razmotrile proširenje svoje uspešne saradnje i kroz podršku reforme dualnog obrazovanja,sprovođenju programa celoživotnog obrazovanja i organizaciju kampova i radionica za zapošljavanje za mlade – u Karatašu i širom Srbije.

“Veoma sam zahvalan delegaciji GIZ-a na današnjoj poseti, i vođenom otvorenom i konstruktivnom razgovoru o konkretnim modelima i programima sa ciljem nastavka naše višegodišnje intenzivne saradnje. Zadovoljan sam činjenicom da su naši gosti danas neposredno mogli da se uvere da je Karataš više nego poželjno mesto za realizaciju brojnih radionica, kurseva i seminara kojima dolazimo do naših zajedničkih krajnjih ciljeva – a to su da se, pre svega, mladi stručno usavrše, unaprede svoj položaj na tržištu rada, pohađaju stručne obuke, ali i da započnu sopstveni posao u različitim sektorima“, dodao je ministar Udovičić.

Zajednička poseta Karatašu predstavljala je uvod u realizaciju novog projekta Ministarstva omladine i sporta i GIZ-a, koji će objediniti najvažnije elemente tri prethodno uspešno sprovedena i zapažena projekta: “Podsticanje zapošljavanja mladih“, “Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“ i “Nemačko-srpska inicijativa za održivi rast i zapošljavanje“.

Top