Ministar Udovičić na Međunarodnom sastanaku ministara nadležnih za mlade u Moskvi

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić boravi u Moskvi radi učešća na Međunarodom sastanaku ministara zaduženih za pitanja mladih na kome učestvuju predstavnici država i vlada iz preko 70 zemalja sveta.

Teme sastanka su izazovi sa kojima se susreću mladi na polju obrazovanja i nauke, u oblasti ekologije, medicine i sajber bezbednosti, koja više ne može da se posmatra odvojeno od bezbednosti u realnom svetu. Cilj sastanka je razmena iskustva u domenu sprovođenja omladinske politike na nacionalnom nivou i uloga omladine u prevažilaženju savremenih izazova.

Na marginama skupa ministar Udovičić imao je bilateralan sastanak sa zamenikom premijera Ruske Federacije, Vitalijom Mutkom. Oni su u prijatnom razgovoru razmenili iskustva  u organizaciji međunarodnih menifestacija kako u oblasti omladine, tako i sporta sa posebnim osvrtom i na predstojeće Svetsko prvenstvo u fudbalu koje se sledeće godine održava u Rusiji. Takođe, razmenili su mišljenja o nužnim mehanizmima na nacionalnim nivoima kako bi se postizali što bolji rezultati na omladinskom polju i uspostavljenim mehanizmima učešća mladih u kreiranju i praćenju sprovođenja nacionalnih omladinskih politika.

Tradicionalno dobri i prijateljski odnosi dve države potvrđeni su i učešćem omladinske delegacije koja prvi put ima 170 predstavnika iz Republike Srbije na XIX Svetskom festivalu omladine i studenata u Sočiju, koji se održava od 14. do 22 oktobra ove godine, a čije je učešće podržala i omogućila Vlada Republike Srbije.

O iskustvima u realizaciji nacionalnih strateških dokumenata koji se odnose na omladinsku politiku i imaju u fokusu mlade  o osnaživanju učešća mladih u različitim strukturama, o zapošljivosti mladih, o produbljivanju međunarodne saradnje kroz organizovanje omladinskih letnjih kampova i ostalim temama od značaja za mlade ministar Udovičić razgovarao je i sa ministrom obrazovanja Belorusije, Igorom Karpenkom, ministrom omladine i sporta Bugarske, Krasenom Kralevim, šefom Federalne agencije za mlade Rusije, Aleksandrom Bugajevim, ministrom omladine i sporta Republike Azerbejdžana, Azadom Rahimovim,  članom Sekretarijata Centralnog komiteta Komunističke omladineske lige Kine, Fu Ženbangom, ministrom omladine Indij,e Radživardanom Sing Ratorom, kao i specijanim izaslanikom Generalnog sekretara UN za mlade Jajatmom Vikramanajake.

 

Top