Ministar sporta Zoran Gajić učesnik motivacione tribine za kadete na Vojnoj akademiji

U Atletskoj dvorani Vojne akademije u Beogradu održana je motivaciona tribina „Sport kao model uspešnog stila života“ za kadete Vojne akademije na kojoj je prisustvovao ministar sporta u Vladi Republike Srbije Zoran Gajić, kao i državni sekretar Marko Kešelj.

Od 2019. uz podršku Olimpijskog komiteta Srbije, pored realizacije redovnog nastavnog plana i programa, koji čine temelj edukacije kadeta za buduće izazove vojnog poziva, Vojna akademija je otpočela ciklus posebno priređenih motivacionih tribina. Ovaj put svoja izlaganja imali su vrhunski vojni sportisti (olimpijci) – pripadnici Sportske jedinice Vojne akademije i gosti iz sportskih institucija Republike Srbije.

Na samom početku tribine kadetima Vojne akademije u Beogradu obratio se ministar sporta Republike Srbije Zoran Gajić.

“Veoma sam zadovoljan da sport kao tema uzima visoko mesto u vašem obrazovanju i vaspitanju. Tema koju ste istakli na ovoj motivacionoj tribini i koja govori o sportu kao modelu uspešnog stila života, ja bih je i pojačao i rekao da se sport danas podrazumeva u svim oblastima života kako pojedinca tako i svakog društva. Život postaje sve suroviji kako na ličnom planu tako i na planu opstanka porodice, firme, naroda, nacije i države. I samo onaj koji je izuzetno spreman, a to može jedino kroz sport, taj može da opstane. Sve životinjske vrste koje nisu imale odbrambene mehanizme su izumrle, a verovatno je tako i u sociologiji i u društvu, ko nema odbrambene mehanizme taj izumire. Vi ste jedan od najjačih odbrambenih mehanizama našeg društva. Sport je nešto što će vas očeličiti i spremiti da izvršite taj vaš zadatak. Definicija reči sport i uopšte terminologija u fizičkoj kulturi je nešto što je već nekoliko decenija vrlo problematično kod nas. Kad kažemo reč sport, fizička kultura, svi mi podrazumevamo nešto drugo, ali pretpostavljam da se od reči sport podrazumeva fizička kultura kao najširi oblik i njegova tri sastavna dela: fizičko vaspitanje, takmičarska aktivnost i rekreacija kao nešto što dolazi u poznijem dobu. Vi kao mladi ljudi ste koristili fizičko vežbanje u okviru vašeg fizičkog vaspitanja, a sport kao fizička vežba u užem i širem smislu čiji je cilj pobeda vaspitava kod vas borbene sposobnosti i sposobnost da istrajete u teškm trenucima, a kasnije kada odete u penziju da bi ostali zdravi bavite se i rekreacijom. Kako god tumačili fizičku kulturu i tri osnovna oblika sporta on je nešto što se podrazumeva i on je verovatno jedina delatnost pojava u ljudskom društvu gde svako ko se bavi sportom dobija, nema poraženih, nema izgubljenih. Onog trenutka kada ste napravili trening, kad ste uradili seriju, kad ste istrčali, kada ste podigli određenu tonažu vi ste pobedili. Da li ste prvi ili 101. u trci, na tabeli ili na nekom takmičenju svi dobijate, ne samo pojedinac nego i vaša organizacija i celo naše društvo i cela naša država. Nije mi poznato da postoji još neka oblast u ljudskom društvu gde je investicija sigurna da će doneti profit, a to je jedino fizičko vežbanje. Pravi sportista je taj koji svaki dan pobedi sebe, prvo pobedi sebe da bi pobedio ostale i uvek i svaki dan daje sve od sebe i na taj način se vaspitava i dolazi do visokih rezultata. Želim vam svima svaku sreću i uspešno školovanje” – rekao je ministar Gajić.

Top