Karijerno vođenje i savetovanje – koncept i inovacije

Konferenciju pod nazivom „Karijerno vođenje i savetovanje – koncept i inovacije" otvorili su pomoćnica ministra iz Ministarstva omladine i sporta Snežana Klašnja, pomoćnica ministra iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Snežana Marković, pomoćnica ministra iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Ljiljana Džuver, koordinator programa fondacije Solidar Suisse Nikola Mikašinović,  i generalna direktorka Beogradske otvorene škole Vesna Đukić.

U uvodnom obraćanju pomoćnica ministra, Snežana Klašnja, je istakla da se u ovo vreme, tačno pre šest godina, sprovodila javna rasprava o Predlogu strategije karijernog vođenja i savetovanja u Republici Srbiji, čiju je osnovnu verziju inicijalno pripremila Beogradska otvorena škola u saradnji sa resornim ministarstvima, a čiju primenu je od 2010. do 2014. godine koordiniralo Ministarstvo omladine i sporta.

Izveštaji o sprovođenju Strategije svedoče o tome da su postignuti značajni rezultati, za šta je potvrda dobijena i od strane evropskih eksperata u ovoj oblasti. Nacionalna delegacija Republike Srbije se prošle nedelje vratila iz Finske sa 19. sastanka Evropske mreže politike celoživotnog vođenja, na kojem je srpska delegacija imala čast da od 30 država članica mreže, upravo Republika Srbija kolegama iz inostranstva prenese svoje iskustvo u pogledu koordinacije i saradnje u sprovođenju Strategije karijernog vođenja i savetovanja. Radna grupa koja je zarad praćenja sprovođenja Strategije uspostavljena kao mehanizam saradnje, kao i brojni rezultati koji su u prethodnih pet godina postignuti, naišli su na velike pohvale.

U delu konferencije koji se bavio sprovođenjem aktivnosti karijernog vođenja i savetovanja  u lokalnoj zajednici, Vesna Vidojević iz Sektora za omladinu je istakla  značaj međusektorske saradnje i lokalnih kancelarija za mlade, kojima se mladi prvenstveno obraćaju da bi bili informisani o mogućnostima za nastavak školovanja i zapošljavanje.

Konferencija koja je imala za cilj da eminentni stručnjaci, predstavnici škola i praktičari  razgovaraju o izazovima i prilikama za dalji razvoj i mogućim inovacijama u sistemu celoživotnog karijernog vođenja, u skladu sa važećim standardima u zemljama Evropske unije, organizovala je Beogradska otvorena škola uz finansijsku podršku Solidar Suisse/Swiss Labour Assistance ‒ Kancelarije u Srbiji.

Top