Izabran prvi Generalni sekretar Regionalne kancelarija za saradnju mladih zapadnog Balkana

Na trećem sastanku Upravnog odbora Regionalne kancelarije za saradnju mladih zapadnog Balkana (RKSM), održanoj u Berlinu, 22. marta 2017. godine, doneta je jednoglasna odluka svih šest Ugovornih strana (Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo*, Makedonija i Srbija) kojom je potvrđen izbor Đure Blanuše, kandidata iz Republike Srbije, na mesto prvog Generalnog sekretara ove međuvladine regionalne organizacije. 

Osnivanju RKSM prethodilo je potpisivanje „Zajedničke deklaracije o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih zapadnog Balkana“ u Beču, 27. avgusta 2015. godine, a zatim i svečano potisivanje Sporazuma o osnivanju RKSM u Parizu, 4. jula prošle godine. Potpisnici ovog Sporazuma bili su premijeri svih vlada iz tzv. „zapadnoblkanske šestorke“, uz prisustvo i podršku najviših zvaničnika Evropske unije, kao i vlada Francuske, Nemačke, Austrije, Italije, Hrvatske i Slovenije.

Principi i vrednosti na kojima je osnovana Regionalna kancelarija za saradnju mladih su: mir, zatim poverenje zasnovano na međusobnom razumevanju, poštovanje ljudskih prava, solidarnost i saradnja, nediskriminacija, tolerancija, poštovanje i uvažavanje različitosti kao osnove demokratskog napretka u modernom društvu.

U skladu sa Statutom, mandat RKSM biće da podržava projekte za mlade koji su usmereni i doprinose: unapređenju raznolikosti i demokratskih vrednosti; jačanju održive regionalne saradnje među mladima i uspostavljanju novih odnosa među mladima u regionu zapadnog Balkana; podsticanju pomirenja i konstruktivnih pristupa kulturi sećanja; interkulturalnom učenju; povećanju regionalne mobilnosti; unapređenju evropskog duha saradnje, razumevanja i tolerancije; građanskom aktivizmu i učestvovanju mladih u procesima odlučivanja; socijalnoj inkluziji i unapređenju mogućnosti zapošljavanja mladih...

Trećem sastanku Upravnog odbora RKSM prisustvovali su i visoki predstavnici Vlade Nemačke, uključujući i prvog savetnika Angele Merkel za spoljnu politiku i bezbednost Kristof Hojzgen, zatim ambasadori Italije i Francuske, kao i predstavnici Francusko-nemačke kancelarije za mlade, civilnog sektora i medija.

Delegaciju Republike Srbije na ovom sastanku činile su Snežana Klašnja, pomoćnik ministra u Ministarstvu omladine i sporta, kao i Milica Škiljević, omladinski predstavnik Srbije u Upravnom odboru RKSM.

 

Top