Inovativne preduzetničke ideje mladih

Članovi pobedničkog tima su učenici Trgovinske škole u Nišu, Poljoprivredno-hemijske škole u Kraljevu, Ekonomske škole "Nada Dimić" u Zemunu i Poljoprivredno-prehrambene škole u Rumi, koji su se takmičili zajedno sa 60 vršnjaka iz 41 srednje škole iz cele Srbije.

U sredu je učenicima dat "izazov" da osmisle proizvod ili uslugu koja se zasniva na nekom od starih zanata koji su u izumiranju ili su već nestali sa tržišta, ali uz upotrebu savremenih tehnologija. U četvrtak su svoje biznis planove i prezentacije predstavili stručnom žiriju koji je izabrao najbolje. "Svi u timu volimo konje pa smo želeli da osmislimo nešto što bi objedinilo našu ljubav i stare zanate, ali i povezalo inovativno i staro. Radili smo sve timski i drago nam je što se naš trud isplatio", izjavio je član pobedničkog tima Bogoljub Milić. Izvršni direktor „Dostignuća mladih“ u Srbiji Darko Radičanin rekao je da je osnovni cilj "Poslovnog izazova" da motiviše učenike da upotrebe svoje veštine na inovativan način i pokažu svoj preduzetnički duh kako bi bili spremni za suočavanje sa realnim poslovnim situacijama. Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji već pet godina realizuje takmičenja "Poslovni izazov" u gradovima širom Srbije.

Pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja rekla je, tim povodom, da Ministarstvo već četiri godine podržava program „Dostignuća mladih“.

„Time smo pokazali koliko nam je važno da podržimo mlade u preduzetničkom učenju, jer će im znanja i veštine  koje steknu omogućiti da budu konkurentniji na tržištu rada. Program Dostignuća mladih je dobar model saradnje i partnerstva između  biznisa i obrazovanja jer mladima predstavlja realnost poslovnog sveta, čime ih na najbolji način priprema da zadovolje njegove osnovne zahteve: inovativnost i preduzetničku inicijativu“, kazala je Klašnja.

Takmičenje "Poslovni izazov" finansirali su Američka agencija za međunarodni razvoj, Ministarstvo omladine i sporta i kompanija KPMG.

Top