Inicijativa ministra Udovičića urodila plodom – potpisan Sporazum o besplatnom testiranju sportista i sportskih stručnjaka na COVID 19

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, pokrenuli su inicijativu o besplatnom testiranju sportista i sportskih stručnjaka na COVID 19, koja je realizovana danas potpisivanjem Sporazuma o saradnji o testiranju sportista i sportskih stručnjaka. Potpisivanjem Sporazuma o saradnji između Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije i Direkcije za nacionalne referentne laboratorije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, svim sportistima i sportskim stručnjacima omogućeno je da pored obaveznog zdravstvenog pregleda u Zavodu obave i testiranje na COVID 19.

Cilj preventivnog testiranja sportista i sportskih stručnjaka, uz poštovanje propisanih mera zaštite je da se smanji rizik od prenošenja korona virusa kako među samim sportistima, tako i u njihovom okruženju.

”Zdravlje sportista i sportskih stručnjaka su na prvom mestu i zato je veoma važno što je pored redovnih pregleda omogućeno i testiranje na COVID 19. Uzimajući u obzir fizičku aktivnost kojoj se izlažu sportisti tokom trenažnog procesa ili u toku takmičenja, važnost testiranja je još značajnija kako bi reakcija bila pravovremena, a samim tim i smanjena mogućnost eventualnih komplikacija koje mogu da ugroze njihovo zdravlje, ali i zdravlje ljudi u njihovom okruženju” - izjavio je ministar Udovičić.

Ministar Udovičić je naglasio da su zdravlje pojedinca i javno zdravlje prioriteti odgovornog društva. Samo sistemskim delovanjem moguće je obezbediti maksimalnu zaštitu i kontrolu epidemiolške situacije i omogućiti nesmetano funkcionisanje svih segmenata društva, uključujući i sistem sporta. Takođe je istakao da će besplatna testiranja predstavljati značajnu finansijsku podršku kako sportskim savezima, tako i klubovima i samim sportistima.

”Bezbedan rad sistema sporta je moguć uz poštovanje mera zaštite i preventivno testiranje. Veoma je važno da se stvore svi neophodni uslovi za bezbedno bavljenje sportom kako bi naši sportisti mogli nesmetano da nastave sa trenažnim procesom i takmičarskim ciklusom” – zaključio je Udovičić.

Ceremoniji potpisivanja Sporazuma prisustvovala je i naša proslavljena tekvondistkinja Milica Mandić, koja je u ime svih sportista izrazila zahvalnost Vladi Republike Srbije i Ministarstvu omladine i sporta na konstantnoj pomoći i podršci sistemu sporta tokom prethodnih nekoliko godina. U ime sportskih stručnjaka bio je prisutan selektor muške vaterpolo reprezentacije Dejan Savić.

Top