Francuska ministarka sporta u dvodnevnoj poseti Srbiji

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić ugostio je ministarku sporta u Vladi Republike Francuske Loru Flesel, koja boravi u zvaničnoj poseti Srbiji 2. i 3. juna.

Ministar Udovičić u avgustu 2017. godine tokom boravka u Parizu sastao se sa ministarkom Flesel, razgovarao o formalizaciji saradnje dve strane u oblasti sporta i posetio Nacionalni institut za sport (INSEP).Ova poseta francuske delegacije Srbiji je rezultat upravo tog dogovora o realizaciji saradnje.

Prvi dan posete počeo je sastankom dvoje ministarai članova delegacija, koji je održan u Palati Srbija.Tokom bilateralnog sastanka ministri su razmenili iskustva u radu, razgovarali o sistemu sporta u Francuskoj i Srbiji i o jačanju i novim mogućnostima saradnje kroz zajedničke projekte.

Nakon toga potpisan je sporazum o saradnji između francuskog Nacionalnog instituta za sport (INSEP) i Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, koji su potpisali direktori Gani Jaluz i Goran Bojović.

"Za ministra omladine i sporta ne postoji veća čast nego da u istom danu primi tri velika svetska i olimpijska šampiona. Više od osam medalja su osvojili na OI i SP, zato sam uzbuđen. Razgovarali smo o aspektima unapređenja u sportu i omladini, kako da zajedničkim snagama na evropskom tržištu ostvarujemo bolje rezultate", rekao je Udovičić.

On je dodao da se sporazumom otvaraju vrata za razvoj i konekciju sportista, kao i širenje sportskog turizma.

"Plan je da se po jednom godišnje organizuju prijateljske utakmice reprezentacija u Srbiji i Francuskoj, na taj način želimo da istanemo dugo prijateljstvo dve zemlje i pošaljemo znak da je Francuska stabilan partner Srbiji. Možemo mnogo toga da naučimo od svetske sile kao što je Francuska", naveo je Udovičić.

Francuska ministarka sporta Flesel naglasila je da Srbija dala veliku podršku Francuskoj u kandidaturi za organizaciju Olimpijskih igara 2024. godine.

"Potpisali smo sporazum koji nam omogućava da unapredimo saradnju i razmenimo znanje. Francuska i Srbija su dve velike nacije. Imamo brojne smernice i velike projekte sa prijateljem i ministrom VanjomUdovičićem", rekla je ministarka Flesel.

Lora Flesel je ministarka sporta u Vladi Republike Francuske od maja 2017. godine i najtrofejnija francuska olimpijka svih vremena, sa pet osvojenih olimpijskih medalja u mačevanju. Nosilac je mnogobrojnih priznanja i odličja, 18 puta prvakinja Francuske, šestostruka svetska prvakinja, prvakinja Evrope u sportskoj disciplini “mač”.

U nastavku posete, ministri i delegacije obišli su Zavod za sport i medicinu sporta na Košutnjaku, a zatim su na SRC Tašmajdan prisustvovali  prijateljskom vaterpolo meču ženskih reprezentacija Francuske i Srbije.

Tokom prvog dana posete sa ministrima su bili državni sekretari Predrag Peruničić i Darko Stanić, pomoćnik ministra za sport Darko Udovičić, ambasador za sport iz Ministarstva za Evropu i spoljne poslove Francuske Filip Vinogradof,ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni i ostali saradnici.

Top