Dvanaesta sednica Saveta za mlade: Da mladi kreiraju svoju uspešnu budućnost!

.Današnja 12. sednica Saveta za mlade Vlade Republike Srbije započeta je minutom ćutanja za Mihajla Sporića, preminulog stipendistu Fonda za mlade talente.

Zatim je predsedavajući, ministar Vanja Udovičić, informisao članove Saveta o najvažnijim aktivnostima realizovanim u oblasti omladine tokom 2019. godine.

Gospodin Aleksander Bec, vođa projekta „Podsticanje zapošljavanja mladih“ u Srbiji, lično je došao da u ime Međunarodne organizacije za međunarodnu saradnju GIZ prezentuje impresivne rezultate na sednici Saveta mladih – 12.670 mladih je kroz programe karijernog vođenja i savetovanja i učeničkog preduzetništva steklo veštine za bolju zapošljivost i obavilo stručnu praksu, 1.352 se zaposlilo, otvoreno je devet habova i 21 socijalno preduzeće koje je zaposlilo ili radno angažovalo 67 mladih iz osetljivih grupa.

„Projekat se završava u decembru ove godine, ali svakako ne i naša saradnja sa GIZ-om. Delim zadovoljstvo svih učesnika zbog veoma uspešne realizacije. Budućnost mladih zavisi od njihovog znanja i veština, i zato ćemo nastaviti da učestvujemo u svim projektima koji su namenjeni unapređenju položaja mladih. To će nam omogućiti i povećanje budžeta za omladinsku politiku za 16 odsto u 2020. godini. Nastavićemo i povećanje broja stipendija Fonda za 50, što znači da će naredne godine biti 1.410 stipendija za osnovne i master studije u zemlji“, istakao je ministar Udovičić.

Od najvažnijih aktivnosti između dve sednice Saveta izdvojeno je potpisivanje ugovora Ministarstva omladine i sporta, u avgustu mesecu, na Međunarodni dan mladih, sa 66 predstavnika jedinica lokalnih samouprava koje imaju osnovanu Kancelariju za mlade, kao i udruženjima, o realizaciji programa i projekata koji će doprineti implementaciji Nacionalne strategije za mlade.

U oktobru su potpisani ugovori za realizaciju 14 projekata za podršku jedinicama lokalne samouprave u sprovođenju omladinske politike na lokalnom nivou.

Za realizaciju svih ovih projekata, koji će obuhvatiti skoro 40.000 mladih, Ministarstvo je izdvojilo 171 milion dinara.

Ulaganje u budućnost je kontinuirani proces koji zahteva stalno unapređivanje i poboljšavanje uslova za sve mlade u Srbiji. Rezultati do sada ostvarenih projekata su odlični i zato povećavamo ulaganja u mlade kako bismo im omogućili da ostvare svoje snove ovde u našoj Srbiji, zaključak je današnje sednice.

 

Top