Diplomatski pasoši srpskim šampionima

Diplomatske pasoše dobili su rvač Davor Štefanek, tekvondistkinja Tijana Bogdanović, kajakaši Milenko Zorić i Marko Tomićević, kao i Milica Mandić, osvajačica zlatne medalje na Olimpijadi u Londonu, dok je atletičarki Ivani Španović pasoš uručen ranije.

"Velika mi je čast da vam danas u ime Ministarstva spoljnih poslova uručim diplomatske pasoše, čiji ćete vi biti nosioci u zvanju ambasadora dobre volje", rekao je Dačić na svečanosti u Ministarstvu spoljnih poslova. On je naglasio da danas samo 27 sportista ima diplomatske pasoše, i da se saglasnost za njihovo izdavanje daje samo najzaslužnijim. Kako je objasnio, diplomatski pasoši sportistima važe pet godina i omogućiće da putuju u zemlje sa kojima Srbija još ima vizni režim, kao i povoljniji tretman u inostranstvu.

img_4606

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da je iza nas rekordna godina po osvanju medalja - 37 olimpijskih i paraolimpijskih. On je istakao da sportisti doprinose promociji Srbije i kada je reč o imidžu Srbije, ali i dolasku stranih investitora. "Ovim danas ulazite u malu grupu ambasadora dobre volje i nadam se da ćete ovo prihvatiti ne samo kao nagradu za uložen trud i dostignute rezultate već i kao obavezu i privilegiju koju morate postaviti pred mlađim generacijama i da edukativno delujete na svoje kolege i da budete idoli koje celokupna Srbija zaslužuje", rekao je Udovičić. Ministri su najavili da se dodela diplomatskih pasoša razmatra i kada je reč o kolektivnim sportovima, ali i paraolimpijcima. Generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Đorđe Višacki se zahvalio Vladi Republike Srbije koja je i ovim gestom pokazala na koji način podržava sportiste. "Bez ovakve podrške i saradnje srpski sport ne bi mogao da funkcioniše", rekao je on.

img_4594

U ime sportista zahvalio se Davor Štefanek koji je rekao da je Vlada Republike Srbije prepoznala značaj ovih pasoša za njihova putovanja na takmičenja i pripreme. "Mi kao sportisti i ambasadori Republike Srbije ćemo dati maksimum na svim tim takmičenjima da predstavljamo najbolje Srbiju i da vas obradujemo novim medaljama", rekao je on.

img_4607

Top