Borovčanin: Stvaramo slobodnu Srbiju

„Međunarodni dan ljudskih prava podseća nas na sve one koji su ugroženi zbog nejednakosti u svakom smislu, ali je i podsetnik na to kakvu Srbiju treba da gradimo. Različitosti ne smeju biti pitanje opstanka pojedinaca ili grupa, bilo da su u pitanju siromašni i raseljeni, Romi, LGBT, ometeni u razvoju i drugi pripadnici osetljivih grupa... Država je tu da štiti ljudska prava svakog pojedinca, ali i da vaspitava omladinu da su solidarnost, tolerancija, ljubav i dobrota najuzvišenije ljudske osobine. Vlada Srbije u partnerstvu sa mladima gradi slobodno društvo u kojem će upravo mlade generacije odrastati i u njemu živeti“, poručio je Borovčanin.

Državni sekretar za omladinu pohvalio je inicijativu neformalnih grupa mladih iz Novog Sada, Subotice, Zrenjanina, Novog Pazara i drugih gradova, koje su pokrenule Mesec tolerancije i ljudskih prava koji se u Srbiji obeležavao od 16. novembra do danas.

„Iskreno verujem da omladina Srbije može da izgradi jedno tolerantnije, demokratičnije i naprednije društvo“, kazao je Nenad Borovčanin.

U okviru obeležavanja ove manifestacije, organizovani su takmičenje „Ambasador tolerancije i ljudskih prava“ i „Lajkomat karavan“ od Subotice do Novog Pazara. Tokom takmičenja, u brojnim gradovima širom Srbije bili su postavljeni aparati koji su snimali video poruke građanki i građana kojima se afirmišu tolerancija i ljudska prava.

Video poruke postavljene su na portal www.nemrznji.rs, a zvanični haštagovi su #verujem #tolerancija #nemrznji.

Pobednik takmičenja, koji postaje Ambasador tolerancije i ljudskih prava, je osoba čiji video bude najviše šerovan, a nagrada je poseta institucijama Saveta Evrope u Strazburu.

Top