Borovčanin: Srbija bolja zahvaljujući volonterima!

“Kompletno čišćenje divljih deponija duž lokalnih vodenih tokova radi proglašenja sela Zlakusa i Potpeća prvim ekološkim čistim turističkim selima u Zapadnoj Srbiji pravi je dokaz neograničene snage omladinskog volonterizma”, smatra državni sekretar za omladinu Borovčanin.

On je pohvalio učesnike kampa koji su uklanjali otpad sa divljih deponija i uređivali buduće prirodno stanište za fazane i divlje patke u močvarnom delu i naglasio da poput njih, i Vlada Srbije uklanja mulj decenijskih poplava nemorala, nestručnosti, članstva i podobnosti. Prema njegovim rečima, činjenica da na ovom međunarodnom kampu volontiraju mladi iz svih krajeva sveta potvrđuje fantastičnu solidarnost koja krasi buduće generacije i “dodatno nas obavezuje da promovišemo rad, rezultat i aktivizam”.

zlakusa_nosnje “Imajući u vidu ulogu i ogroman doprinos omladine u pomoći stanovništvu i područjima ugroženim prošlogodišnjim majskim poplavama, Ministarstvo omladine i sporta je 2015. godine kroz program MLADI SU ZAKON, u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije – Volonterskim servisom Srbije, omogućilo realizaciju 30 volonterskih kampova u 16 okruga od strane udruženja mladih, udruženja za mlade, njihovih saveza i kancelarija za mlade širom Srbije”, precizirao je Borovčanin i podsetio da je u toku intezivan rad na pripremi sistemskih okvira volontiranja. On je ujedno pohvalio preko 400 volontera iz zemlje i inostranstva koji na ovim kampovima doniraju više od 26.000 volonterskih radnih sati za razvoj i uređenje javnih površina, izletišta i drugih prostora za okupljanje mladih, spomenika, obala reka i lokalnih zajednica.

zlakusa “Siguran sam da će više od 250 stranih volontera iz Francuske, Nemačke, Češke, Amerike, Tajvana, Južne Koreje, Kanade i drugih zemalja otići puni pozitivnih utisaka i postati ambasadori naše kulture i naroda”, zaključio je državni sekretar Borovčanin.

Tokom trajanja međunarodnog kampa Zlakusa, učesnici su posetili školu zbog promovisanja vrednosti volonterizma, a učenike smera za reciklažu upoznali su sa primerima dobre prakse iz država iz kojih dolaze u oblasti primarne selekcije i reciklaže otpada. Mladi iz inostranstva su upoznali kulturu, tradiciju i običaje Srbije, a poseban utisak im je ostavio obilazak Drvengrada i Sirogojna, poseta tradicionalnoj manifestaciji «Jesen u Zlakusi-LONČARIJADA», učešće na grnčarskim radionicama, fotografisanje u srpskim narodnim nošnjama, kao i učenje tradicionalnih igara i pesama. Boravak su iskoristili i da sa omladinskim aktivistima iz Srbije usavrše strani jezik na mnogobrojnim edukativnim radionicama.

Top