Borovčanin podržao kampanju „1 od 5“ Saveta Evrope

Nenad Borovčanin istakao je da je nasilje nad decom jedan od najozbiljnijih društvenih problema, koji zahteva ne samo delovanje svih relevantnih aktera, već i konstantno podizanje svesti javnosti o ovom pitanju. Takođe, izneo je spremnost Ministarstva omladine i sporta da se priključi svim budućim aktivnostima usmerenim ka borbi protiv seksualnog nasilja kome su deca izložena u različitim oblicima i okruženjima.

Današnja šetnja, započeta ispred Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, sa simboličnim zaustavljanjem ispred Ministarstva omladine i sporta, Delegacije EU u Republici Srbiji i Ambasade Australije, biće okončana Javnim slušanjem u Narodnoj skupštini. Tokom istog, prisutnima će biti predstavljeni rezultati prve nacionalne studije o društvenom problemu zlostavljanja dece u Republici Srbiji i biće najavljena izrada nacionalne strategije za prevenciju seksualnog nasilja nad decom.

rsz_1rsz_cam00602

Akcija se nastavlja i u subotu, 26. septembra, simboličnom šetnjom građana, koja počinje u 11 časova okupljanjem ispred Narodne skupštine. Tom prilikom, skupu će se pridružiti Meho Omerović, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova i predstavnice Ženske parlamentarne mreže.

Akcija „Hodam protiv seksualnog nasilja“ deo je kampanje „1 od 5“, koju u Republici Srbiji realizuje Incest trauma centar – Beograd, uz podršku Saveta Evrope i u saradnji sa Ženskom parlamentarnom mrežom, Ministarstvom omladine i sporta i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Predvodi je Metju MekVariš, Škotlanđanin koji je kao dete preživeo seksualno nasilje u porodici. Tokom protekle dve godine peške je prešao 16.000 km kroz 32 zemlje i posetio 28 glavnih gradova država članica Evropske unije, da bi podigao svest o seksualnom nasilju nad decom i uticao na kreiranje društvenih i političkih promena.

Top