Borovčanin: Mladi regiona podržavaju formiranje Unije mladih zapadnog Balkana

Borovčanin je, nakon obraćanja delegacijama iz 15 zemalja Jugoistočne Evrope, istakao da su mladi regiona podržali inicijativu za osnivanje Unije mladih, koja je potekla od premijera Vučića. On je naglasio kako “omladina Balkana, njihove organizacije i savezi prepoznaju značaj ideje, a posebno ističu neophodnost podrške njihovih vlada, kao što je to slučaj u Srbiji, gde je sa tako visokog nivoa potekla ideja“. Govoreći o Uniji mladih, on je objasnio da će “koncept u kojem država pravi partnerstvo sa mladima i to na regionalnom nivou, stvaranje zajedničke strategije i osposobaljavanje kadrova da to iznesu, doprineti da mladi uzmu veće učešće u odlučivanju i rešavanju problema sa kojima se suočavaju”.

On se u izlaganju osvrnuo i na aktiviranje mladih kroz volontiranje, posebno se zahvalivši omladini regiona na učešću u međunarodnim volonterskim kampovima za pomoć ugroženom stanovništvu naše zemlje tokom nedavnih poplava.

Državni sekretar za omladinu je na konferenciji nametnuo i temu bezbednosti mladih, naglasivši kako je omladini neophodno obezbediti ekonomsku, socijalnu, ekološku i svaku drugu bezbednost. Ponovio je stav da "mladi Srbije zaslužuju šansu koju imaju njihovi vršnjaci u EU. Moramo im obezbediti mogućnost za zapošljavanje, jer je to preduslov da se osamostale i zasnuju porodicu. Ta ekonomska bezbednost omladine mora biti prioritet za čitavo društvo", i podsetio na projekat "Garancija evropskoj omladini" koji je EU usvojila, a koji mladima omogućava da četiri meseca nakon završetka školovanja ili ostajanja bez posla, dobiju mogućnost za radne prakse, usavršavanje ili prekvalifikaciju u cilju zapošljavanja, i predložio da Srbija svojoj omladini ponudi slično rešenje, zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Na konferenciji koja se održava pod pokroviteljstvom Fridrih-Ebert fondacije i Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope učestvuju delegacije iz 15 zemalja regiona, sa ciljem definisanja prioriteta u oblasti regionalne saradnje – promocije evropskih vrednosti među mladim ljudima iz zemalja JIE i bezbednosti mladih.

Top