Udovičić na besplatnim lekarskim pregledima i motoričkim testiranjima za decu u Kosjeriću

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i predsednik opštine Kosjerić Milijan Stojanić prisustvovali su besplatnim lekarskim pregledima i motoričkim testiranjima za decu u sportskoj hali u Kosjeriću.

„Danas ovde imamo priliku da sa Zavodom za sport i medicinu sporta izvršimo testiranja motoričkih sposobnosti dece iz Kosjerića, kao i zdravstvene preglede. Želja nam je da imamo potpunu implenentaciju  Zakona o sportu, gde je Vlada RS jasno stala iza toga da želi da sport bude pristupačniji svima“, istakao je ministar Udovičić.

Ministar Udovičić je govorio o novom Zakonom o sportu, koji je stupio na snagu 16. februara 2016. godine, kojim je predviđeno da se lekarski pregledi za decu od 6 do 14 godina, sportiste u klubovima i drugim sportskim organizacijama koji se uključuju u organizovane sportske aktivnosti, finasiraju iz Fonda zdravstvenog osiguranja, pa roditelji i klubovi više neće snositi troškove redovnih lekarskih pregleda. Ova odredba će u velikoj meri olakšati bavljenje sportom deci čijim je roditeljima ovaj finasijski izdatak predstavljao veliki teret na kućni budžet, pregled je koštao od 800 - 12.000 dinara, i ova mera je prvi i vrlo jasan signal koliko je bitno da sport treba da bude besplatan.

„Ovaj grad ima infrastrukturu, kapacitete, divnu prirodu i iz tog razloga želeo bih  ovom prilikom da pozovem sve sportiste i klubove da upravo ovaj grad biraju  kao svoju destinaciju za pripreme. Siguran sam  da će Kosjerić uspeti da iskoristi svoj potencijal u sportsko-rekreativnom turizmu“, poručio je Udovičić.

Top