У Србији скоро свака друга млада особа незапослена

Помоћница министра омладине и спорта Снежана Клашња истакла је да скоро 50 одсто младих узраста од 15 до 24 године у Србији нема посао и да немају економских могућности за оснивање породице, као и да се број младих у општој популацији стално смањује.

"Ако рачунамо узраст од 15 до 30 година онда 40 одсто младих нема посао. Имамо проблем што млади људи немају довољно могућности за одговарајуће оснивање породице", рекла је Клашња.

Она каже да је добро и да се у односу на претходни период поправило то што су створени основни услови и механизми да млади активно учествују у друштву и да се квалитет њиховог живота побољша.

"Министарство омладине и спорта је учинило доста напора да стави младе у фокус државних организација и институција, да се млади нађу у стратешким документима свих наших министарстава и да фокус буде на младима у смислу побољшања њиховог квалитета живота", наглашава помоћница министра.

Она је указала да су пронађени механизми како глас младих боље да се чује и да је основан Савез за младе и канцеларије за младе у скоро свим локалним самоуправама.

Осим запошљавања младих, које ће бити у фокусу Министарства омладине и спорта, Клашња каже да ће се радити и на обезбеђивању стручне праксе младима како би стекли компетенције које су им потребне за запошљавање, као и да ће се радити на даљем развоју Фонда за младе таленте.

"Много се мора учинити и на побољшању положаја младих како би што више људи остало у земљи", нагласила је Клашња.

Представница Популационог фонда Уједињених нација (УНФПА) Ирена Војацкова Солорано рекла је да та организација подржава младе у свим областима живота као и да желе да млади буду што активнији.

"Настојимо да млади буду што ангажованији у свим аспектима живота, да учествују у дебатама, да траже запошљавање, да унапреде образовање, али исто тако да створе сопствене организације које могу да буду активне и преузму своју судбину", рекла је Војацкова Солорано.

Она каже да ће се током лета у више градова у Србији организовати дебата како млади виде будућност и како то да се оствари.

Председник УО Кровне организације младих Србије Марјан Цветковић каже да организације младих у Србији треба да мотивишу младе да узму активно учешће решавању питања младих, стварању једнаких услова за младе, подстицај формалног и неформалног образовања.

Top