Startap takmičenje "Ring Srbija": Projekti omladinskog preduzetništva su prioritet

Otvarajući skup, pomoćnik ministra omladine i sporta Snežanja Klašnja je podsetila da su kroz stalni dijalog sa predstavnicima mladih i kroz istraživanja njihovog položaja i potreba, upravo pitanja zapošljavanja i preduzetništva definisana kao najvažnija pitanje za mlade u Srbiji.

Obraćajući se učesnicima, ona je naglasila da Ministarstvo omladine i sporta prepoznaje ove potrebe, zbog čega su u poslednje tri godine podrška zapošljavanju i preduzetništvu cilj najvišeg prioriteta Sektora za omladinu, što je i definisano kroz novu Nacionalu strategiju za mlade.

"Samo u protekloj godini, kroz projekte koje je ministarstvo finansiralo za realizaciju ciljeva strategije, obučeno je skoro 3200 mladih u oblasti zapošljavanja i omladinskog preduzetništva, 222 je prošlo programe stručne i radne prakse, razvijeno je 57 učeničkih kompanija, a skoro 400 mladih je zaposleno", istakla je Klašnja.

Prema njenim rečima, jedino intersektorski pristup institucija države i zajednički rad sa nevladinim organizacijama i međunarodnim partnerima može doneti rezultate, a kao primer dobre prakse navela je i ovo takmičenje, jer je sjajna prilika za mlade preduzetnike da predstave svoje ideje i procene kako ih plasirati na tržište u uslovima ozbiljne konkurencije, koja zaista podseća na ring.

“Ministarstvo omladine i sporta svake godine finansira više projekata udruženja građana i jedinica lokalne samouprave usmernih ka zapošljavanju i preduzetništvu mladih”, zaključila je pomoćnik ministra za omladinu i sport Klašnja.

Takmičenje „Ring Srbija“ po drugi put organizuje Udruženje mladih privrednika Srbije kao deo globalnog projekta za prikupljanje finansijskih sredstava za startape „Get in the ring“ (GITR). Srbija je jedna od preko 50 zemalja koja ima priliku da pošalje svog predstavnika na sedmo finalno GITR takmičenje.

U bokserskom ringu, startapi će odmeravati snage u različitim kategorijama biznisa. Pobednik iz Srbije će učestvovati na regionalnom takmičenju u Sofiji, odakle će se najuspešniji u Južnoj Americi takmičiti za nagradu u vrednosti od 1.000.000€.

Top