Predstavljena strategija za mlade u Novom Pazaru: Zapošljavanje mladih osnovni prioritet

„Zapošljavanje mladih je i jedan od najvažnijih ciljeva koje postavlja Nacionalna strategija za mlade. Radimo na tome da u direktnim kontaktima s privredom osmislimo programe koji će rezultirati povećanjem zaposlenosti mladih, da omogućimo obuke mladih za deficitarna zanimanja, kao i spajanje mladih stručnjaka s kompanijama u kojima će moći da naprave svoje prve profesionalne korake, pokažu svoje veštine, dokažu se i krenu sa građenjem karijere“, rekao je ministar omladine i sporta.

Podaci govore da u Srbiji živi skoro milion i po mladih mladih ljudi od 15 do 30 godina, što predstavlja 20 posto stanovništva zemlje. Najveći deo njih nema posao i ne može samostalno da se izdržava.

„Kao ministar zadužen za omladinu, rad na promeni te loše statistike smatram jednim od svojih zadataka. Moramo učiniti sve da svako od njih, bez obzira u kom delu zemlje živi, dobije šansu da obezbedi bolji život sebi, svojoj porodici i zajednici, kao i da ima pristup kvalitetnom obrazovanju i zaposlenju. To nije posao za samo jedno ministarstvo – unapređenje položaja mladih, u svim aspektima njihovih života, je obaveza svakog od nas“, kazao je ministar Udovičić.

On je objasnio da je Nacionalna strategija za mlade dokument koji se odnosi na period od narednih deset godina i u kojem su postavljene smernice i ciljevi za efikasno rešavanje problema mladih, koje će omogućiti da se njihov glas jače čuje, poveća učešće u svim segmentima života i omogući da dobiju najbolje šanse da ispune sve svoje potencijale.

„Zato je misija Ministarstva omladine i sporta organizovano i sistemsko sprovođenje mera na nacionalnom, regionalnom i lokalnom nivou koje imaju za cilj poboljšanje položaja mladih i kvaliteta njihovog života“, podvukao je ministar omladine i sporta.

Principi na kojima se zasniva Nacionalna strategija za mlade za period od 2015. do 225. godine su: podrška ličnom i društvenom osnaživanju mladih; ravnopravnost, zabrana diskriminacije i poštovanje ljudskih prava; jednake šanse za sve; značaj mladih i njihove društvene uloge; aktivno učešće mladih i saradnja; društvena odgovornost i solidarnost.

Ministar je zahvalio predsedniku opštine Novi Pazar na gostoprimstvu i podršci u organizaciji javne rasprave u tom gradu. Naredna javna rasprava o predlogu Nacionalne strategije biće održana u četvrtak u Beogradu.

Top